Prima pagină » Local » Condamnare spectaculoasă la Iași! Câți ani de pușcărie a primit funcționara pentru șpagă! Falsifica pașapoarte chiar în instituția în care era angajată!
Condamnare spectaculoasă la Iași! Câți ani de pușcărie a primit funcționara pentru șpagă! Falsifica pașapoarte chiar în instituția în care era angajată!

Condamnare spectaculoasă la Iași! Câți ani de pușcărie a primit funcționara pentru șpagă! Falsifica pașapoarte chiar în instituția în care era angajată!

24 nov. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Numele unei instituții publice din Iași a fost târât într-un scandal fără precedent. O angajată a Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ) a fost condamnată la 4 ani de închisoare. Costela Brânzanu a fost acuzată de luare de mită și de fals intelectual

Scandal fără precedent într-o instituție publică din Iași! O angajată a fost condamnată ieri la închisoare după ce a luat șpagă! Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o pe Costela Brânzanu la 4 ani de închisoare, pentru luare de mită și fals intelectual în formă continuată. De asemenea, instanța a confiscat de la aceasta suma de 1.500 de lei, primită cu titlu de șpagă.
În același dosar, magistrații i-au condamnat pe Gheorghe Ghimpu la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită, iar pe Zenovia Radu – la 2 ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru complicitate la dare de mită. În plus, cei doi au fost puși la muncă de judecători.

„Instanța le impune celor doi inculpați (Gheorghe Ghimpu și Zenovia Radu) ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Dagâța sau al Consiliului Local al comunei Dagâța, din județul Iași, pe o perioadă de 60 de zile”, au precizat ieri magistrații ieșeni.

De asemenea, aceștia au anulat parțial 50 de pașapoarte.

Costela Brânzanu, trimisă în judecată alături de Gheorghe Ghimpu și Zenovia Radu

Procesul celor trei, Costela Brânzanu, Gheorghe Ghimpu și Zenovia Radu, a început pe 27 iulie 2018. Atunci, anchetatorii i-au trimis în fața instanței pe cei trei, sub acuzațiile amintite. Oamenii legii au susținut că angajata cu vechime din cadrul Oficiului de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ) Iași a fost prinsă când lua mită.
Costela Brânzanu, consilier superior în cadrul OARZ, a fost acuzată de anchetatori că a primit anumite sume de bani pentru a interveni în mai multe situații, în favoarea unui fermier din Iași. Costela Brânzanu era angajată în cadrul instituției din anul 2011. Aceasta a fost mutată din Iași, la Pașcani în anul 2013.

Potrivit oamenilor legii, pe 14 februarie 2018, Costela Brânzanu a fost prinsă după ce a primit 1.500 de lei. Anchetatorii au mai afirmat că, în schimbul acestei sume, angajata OARZ a predat o pungă cu mai multe pașapoarte pentru transportul și sacrificarea animalelor. Acestea au fost întocmite pe ascuns, fără să se respecte prevederile legale. Sacoșa respectivă i-a fost înmânată Zenoviei Radu, concubina unui bărbat care se ocupa cu vânzarea animalelor, Gheorghe Ghimpu. Schimbul s-a făcut în zona Gării Iași. Când a fost întrebată de anchetatori ce caută suma de bani la ea în buzunar, Costela Brânzanu a declarat că banii îi aparțin și că urma să plătească o rată la bancă. Aceasta a negat că a primit vreun leu de la concubina lui Ghimpu.

Cu ce se ocupă OARZ

Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ) este o instituție bugetară, cu personalitate juridică, reorganizată pe baza Legii nr. 63 /2008. Aceasta funcționează în subordinea Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (ANARZ) „Prof.dr. G.K. Constantinescu” și mandatată ca autoritate județeană în domeniul ameliorării și reproducției animalelor. Instituția din Iași coordonează activitățile tehnice de ameliorare genetică și reproducție la animalele de fermă, de identificare, individualizare și înregistrare a animalelor, de evaluare, conservare și protecție a resurselor genetice animale, de conservare a băncii de gene zootehnice, de evaluare genetică a animalelor, de verificare și monitorizare a condițiilor și criteriilor privind acreditarea și autorizarea în zootehnie, de omologare de noi populații de animale, rase, linii, hibrizi, de control pe teren al efectivelor de animale. Totodată, fermierii ieșeni merg și verifică în laboratorul instituției calitatea lânii sau a bazei furajere pentru animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`