National

Condiții pentru tăierea porcului de Ignat 2020

Publicat: 10 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Condiții pentru tăierea porcului de Ignat 2020
Sărbătorile se apropie iar condițiile pentru tăierea porcului de Ignat 2020 trebuiesc reamintite tuturor românilor.

Sărbătorile se apropie iar români trebuie să respecte anumite condiții pentru tăierea porcului de Ignat 2020. Tradiția sacrificării porcului este adoptată de o mare parte din populația țării noastre. Pentru a vă fi mai ușor venim cu o serie de sfaturi pentru dumneavoastră.

Iată cum trebuie să alegeți porcul pentru Crăciun și ce condiții trebuiesc respectate pentru sacrificarea acestuia.

Condiții pentru tăierea porcului de Ignat 2020

Pentru a avea o masa ca de poveste, porcul nu trebuie să fie bătrân și să nu depăşească greutatea de 100-120 kg; tot ce este peste această greutate constituie slănină. Dintr-un porc de 100kg se obţin 65-70 kg carne şi numai 30-35 kg slănină.

Daca cumpărați din târguri comunale aveţi grijă ca vânzătorul să aibă aviz sanitar-veterinar, sau dacă nu are şi totuşi aţi cumpărat porcul, după tăiere duceţi carnea la analize (este gratuit). În cazul în care porcul este luat direct de la crescător de-acasă, fiţi atenţi unde a fost crescut şi în ce condiţii. Să nu vă aşteptaţi să fie curăţenie luna la porci…doar sunt porci nu uitaţi, dar ne putem da seama de o gospodărie îngrijită. Nu e recomandat să cumpăraţi porci care sunt lăsăţi liberi la păscut sau pe câmp, pot avea o sumedenie de boli şi nu se poate controla ce mănâncă.

Potrivit legilor în vigoare pot fi supuse tăierii următoarele categorii de animale:

a) animalele sănătoase ajunse la greutatea economică stabilită și care nu sunt destinate reproducției;

b) animalele sănătoase provenite din unități, localități sau zone de carantină, care se taie pentru evitarea contaminării, indiferent de greutate, cu aprobarea data, în condițiile legii, de organele sanitar-veterinare județene în raza cărora se află animalele;

c) animalele sănătoase, utilizate în scop experimental pentru cercetări științifice, indiferent de greutate, pe baza aprobării unităților de cercetare, în condițiile și numărul prevăzut în planul de cercetări;

d) femelele declarate inapte pentru producție și reproducție.

Clasarea femelelor la bovine și ovine pentru taiere se face de către medicul veterinar inspector de stat, atestata prin documente oficiale, de doua ori pe an, iar în caz de nevoie și la alte date solicitate de producători, potrivit normelor aprobate de Consiliul de Miniștri.

Ce reguli trebuiesc respectate

Românii trebuie să respecte anumite condiții pentru tăierea porcului de Ignat 2020. Anul trecut, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a transmis o directivă potrivit căreia sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.

Acest lucru a stârnit un val de nemulțumiri în rândul populației, însă a scos la iveală și o problemă extrem de gravă. Criza de medici veterinari din România a făcut ca această ordonanță să fie și mai greu de respectat.

Pe langa aceste lucruri trebuiesc respectatea toate normele in vigoare cu privire la raspandirea COVID-19. In cazul in care proprietarul observa inainte de sacrificare modificarea starii de sanatate a animalului acesta trebuie sa se prezinte cat mai repede la medicul veterinar. Este interzisa punerea in consumul uman a carnii care nu a fost testata in prealabil pentru detectarea Trichinella spp.

Tradiții de Ignat despre vreme

Când tai porcul de Ignat, înainte de Crăciun, uită-te bine la splina lui. Grosimea splinei prevestește cât de grea vă fi iarna care vine. Când splina e peste tot groasă, iarna vă fi grea de la început până la sfârșit. Dacă splina e doar la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna vă fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, așa și iarna o să fie mai grea la mijloc.

Primăvara, seamănă porumbul în aceeași zi din săptămână în care a picat Ignatul. Adaugă în cuib și semințe de dovleac că să ai parte de rod bogat.

Adauga un comentariu