La psiholog

Conexiunea socială oferă cea mai eficientă protecție împotriva depresiei, conform unui nou studiu

Publicat: 18 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conexiunea socială oferă cea mai eficientă protecție împotriva depresiei conform unui nou studiu
Conexiunea socială ne salveaza de la depresie

Conexiunea socială ne salveaza de la depresie. Un nou studiu apărut în Jurnalul American de Psihiatrie a identificat conexiunea socială ca fiind cel mai puternic factor de protecție împotriva depresiei, dezvăluind în același timp că cei care nupierd noptile și petrec mai puțin timp in fata televizorului se confruntă cu un risc redus de a suferi de aceasta afecțiune. În mod semnificativ, rezultatele au arătat că chiar și persoanele cu o vulnerabilitate genetică la depresie și cei care au suferit traume de viață timpurie au mai puține șanse să dezvolte depresie dacă au contact regulat semnificativ cu alte persoane.

Depresia este principala cauză a dizabilității la nivel mondial și este tratată cu diferite grade de succes folosind o serie de terapii și produse farmaceutice diferite. Cu toate acestea, autorii acestui ultim studiu insistă că afecțiunea este încă slab înțeleasă, deoarece o investigație completă a numeroșilor factori de risc pentru depresie nu a fost niciodată efectuată.

Pentru a remedia acest lucru, cercetătorii au analizat datele unui număr de 123.794 adulți care s-au înscris în programul din Marea Britanie, care își propune să investigheze modul în care se combină genetica și factorii de mediu pentru a genera diferite boli. Mai exact, autorii studiului au examinat informații referitoare la persoanele care nu au prezentat simptome depresive la înscriere, dar care au continuat să dezvolte depresie clinică șase până la opt ani mai târziu.

Conexiunea socială ne salveaza de la depresie

Acest lucru a permis cercetătorilor să identifice 106 factori de viață care par să influențeze riscul unei persoane de a dezvolta depresie. Acestea includ formele de somn, obiceiurile de exerciții, interacțiunile sociale, utilizarea mass-media, dieta și condițiile de mediu, noteaza iflscience.com.

În continuare, echipa a utilizat o metodă de analiză statistică cunoscută sub numele de randomizarea Mendeliană (MR) pentru a determina care dintre acești factori de risc au o relație cauzală cu depresia și care au fost pur și simplu corelați cu depresia. Doar câteva dintre cele 106 elemente de stil de viață originale s-au dovedit a fi factori de risc autentici, interacțiunea socială fiind cea mai semnificativă.

„De departe, cel mai proeminent dintre acești factori a fost frecvența încrederii în ceilalți, dar și vizitele cu familia și prietenii, toate subliniind efectul protector important al conexiunii sociale și al coeziunii sociale”, a explicat autorul studiului, Jordan Smoller, șeful asociat pentru cercetare la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului General din Massachusetts.

În mod similar, timpul petrecut in fata televizorului pare să determine parțial șansele unei persoane de a suferi de depresie.

Adauga un comentariu