În aceste momente, în Amfiteatrul Mihail Kogălniceanu din corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, are loc conferința intitulată “Drogurile distrug viața”, un eveniment de impact național dedicat prevenirii consumului de droguri și alcool în rândul tinerilor.
„Este un eveniment pe care îl organizăm și care dincolo de interesul general, se regăsește și un interes particular în cadrul facultății noastre. Prin intermediul specializărilor pe care le avem în cadrul facultății, este un subiect care ne interesează în mod particular. Astăzi vom avea o perspectivă mult mai profundă asupra acestui fenomen și mă bucur ca astăzi domnul profesor Radu Țincu va aduce o nouă perspectivă, altă decât cea întâlnită în cadrul cursurilor de la specializarea Asistență Socială. Discutam cu domnul profesor înainte de conferința și îi spuneam ca sunt multe evenimente de conștientizare dar de fiecare dată am impresia ca nu sunt suficiente, pe măsura fenomenului”, a spus conf. dr. Romeo Asiminei, decan la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.
Conferința “Drogurile distrug viața” are loc la UAIC Iași
Conferința este organizată de Spitalul Clinic de Urgență București, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Asociația ROR, Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității și de Departamentul de Sociologie, Asistență Socială și Resurse Umane din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, UAIC Iași.
Evenimentul reunește specialiști din domeniul sănătății, educației și siguranței publice iar studenții au ocazia să le adreseze acestora întrebări și să primească răspunsuri bine documentate, științifice și clare.
Invitatul special al conferinței este prof. dr. Radu Țincu, medic primar toxicolog, Șeful Secției ATI II din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București și expert în cadrul Agenției Europene pentru Droguri și Adicție (EUDA). Cu o vastă experiență în tratarea cazurilor grave de intoxicație cu droguri și alcool, Prof. Dr. Radu Țincu susține în cadrul conferinței o prelegere interactivă despre efectele devastatoare ale acestor substanțe asupra sănătății și vieții.
„Supradoza este o etapă a dependenței de droguri. Oricât de atenți ar fi consumatorii aceștia ajung la supradoza. Ultimul pacient pe care l-am externat avea 19 ani și mi-a spus ca a greșit puțin doza de heroină. Oricând poți face o greșeală pentru că nu știi cat să administrezi zilnic. Pacientul și-a injectat heroină, a făcut stop cardio respirator, dar a fost într-o zonă publică, a putut să fie resuscitat de echipajul unei ambulanțe și astfel a fost salvat. Nu avem centre de reabilitare, 8 din 10 consumatori se întorc la droguri în primul an. Trebuie să ne concentrăm pe aceste terapii, să includem centre și programe de reabilitare pe termen lung”, a spus prof. dr. Radu Țincu.