Prima pagină » Sanatate » Conjunctivita alergică, simptome și cauze. Cum se tratează afecțiunea

Conjunctivita alergică, simptome și cauze. Cum se tratează afecțiunea

20 nov. 2024, 11:55,
în Sanatate

Conjunctivita alergică este o inflamație a conjunctivei, care este țesutul ce acoperă interiorul pleoapelor, precum și partea albă a globului ocular. Afecțiunea este cauzată de alergeni și iritanți, cum ar fi polenul, praful și mucegaiul.

În cazul multor persoane, substanțele străine sunt inofensive. Totuși, dacă ai alergii, sistemul tău imunitar le consideră invadatori dăunători, precum bacteriile sau virusurile. Astfel, reacționează pentru a-i elimina din corpul tău, cauzând simptome de conjunctivită alergică.

Conjunctivita alergică, simptome și cauze

Conjunctivita alergică este comună și poate afecta până la 40 la sută dintre oameni la un moment dat în viața lor. În plus, poate fi clasificată în două tipuri. Forma sezonieră este asociată cu alergii care apar de obicei în lunile de primăvară și vară, iar uneori în timpul toamnei. Expunerea la polen, iarbă și alți alergeni din aer este cauza acestei afecțiuni. Forma perenă persistă pe tot parcursul anului și este provocată, de obicei, de alergeni interiori, cum ar fi părul de animale, praful și sporii de mucegai.

Simptomele conjunctivitei alergice includ mâncărimi sau usturimi ale ochilor, umflare sau inflamare, ochi roșii sau lăcrimând, secreție oculară galbenă-albăstruie și vâscoasă sau apoasă, precum și cearcăne alergice. Unele persoane pot avea, de asemenea, mâncărime sau secreții nazale și strănuturi. Cauzele comune ale conjunctivitei alergice includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul animalelor de companie, produsele chimice sau parfumurile de cameră ori din săpunuri, detergenți, deodorante, creme hidratante și ape de colonie. Conjunctivita alergică, spre deosebire de cea bacteriană sau virală, nu este contagioasă.

Un specialist în domeniul medical îți poate revizui istoricul îți va pune întrebări despre simptomele pe care le prezinți. De asemenea, îți va examina ochii în căutarea semnelor de conjunctivită, inclusiv roșeață și umflături în interiorul pleoapelor tale. Dacă suspectează că ai conjunctivită alergică, te poate trimite la un alergolog care poate solicita teste de alergie pentru a confirma diagnosticul său. În testul de puncție cutanată, specialistul folosește un ac subțire pentru a zgâria ușor pielea și a introduce posibili alergeni. În testul de sânge, pe de altă parte, va lua o mică mostră din brațul tău și o va trimite la un laborator pentru a verifica dacă se dezvoltă anticorpi.

Cum se tratează afecțiunea

Singura modalitate de a trata conjunctivita alergică este evitarea cauzei. Tratamentul de primă linie implică, de obicei, evitarea atingerii ochilor, leacuri bătrânești și medicamente disponibile fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Remediile naturiste pot include clătirea regulată a ochilor cu apă și aplicarea unei comprese reci. Printre medicamentele prescrise de obicei se numără lacrimile artificiali, soluția oftalmică de ketotifen, picături de bepotastină, soluție de azelastină, soluție de cetirizină, antihistaminice, inclusiv fexofenadină, loratadină sau cetirizină.

În cazurile severe de conjunctivită alergică pe care nu le poți gestiona cu remedii naturiste sau medicamente eliberate fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă, un specialist poate recomanda imunoterapia alergică. În acest sens, te va expune la cantități mici de alergeni și va crește treptat doza pentru o perioadă de timp, pentru a crea o toleranță. Astfel, data viitoare când te întâlnești cu alergenul, nu vei avea simptome sau acestea vor fi ușoare.

În general, antihistaminicele încep să funcționeze la aproximativ 30 de minute după ce le iei, picăturile pentru alergii dau rezultate după aproximativ o oră, iar în cazul imunoterapiei pentru alergii poate dura câteva săptămâni. De asemenea, pot trece până la șase luni sau mai mult pentru a observa o scădere a simptomelor.

Alte sfaturi pentru a evita simptomele conjunctivitei alergice includ spălarea frecventă a mâinilor, aspirarea regulată a covoarelor, mochetelor și altor suprafețe pentru a ajuta la îndepărtarea prafului și polenului. Mai mult, poți folosi un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență pentru a elimina alergenii din aer din casa ta și să folosești aerul condiționat în timpul sezonului alergiilor pentru a reduce cantitatea de polen. De asemenea, este indicat să nu se fumeze în interior, nici măcar țigări electronice, deoarece pot contribui la apariția conjunctivitei alergice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024