Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere l-a numit, pe 26 martie, pe Ștefan Ioniță în funcția de Președinte. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul infrastructurii rutiere, Ioniță este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București și al Școlii Doctorale din cadrul Universității „Politehnica” din București.
Membru al Consiliului de Administrație al CNIR din februarie 2023, Ioniță preia conducerea companiei într-un context marcat de demiterea lui Cătălin Urtoi, fostul Președinte al CNIR, revocat din funcție după o serie de controverse interne, potrivit News.ro.
Potrivit companiei, numirea Preşedintelui Consiliului de Administraţie al CNIR s-a făcut prin votul majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, cu respectarea legislaţiei specifice Guvernanţei Corporative, Legea 31/1990 şi OUG 109/2011 cu completările şi modificările ulterioare.
„Subliniem faptul că de la începutul anului, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie nu a reuşit să convoace nicio şedinţă legală care să rezolve problemele Companiei. Demersul din această şedinţă a avut la bază analiza rezultatelor activităţii fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie, care s-a concretizat mai ales în declaraţii beligerante, incompatibile cu funcţia pe care a deţinut-o. Menţionăm că aceste declaraţii au fost fără acoperire în realitate, mai ales în condiţiile în care Consiliul de Administraţie nu şi-a îndeplinit în 2 ani de la numire atribuţiile definite în Statut, la art.19 Alin (1), lit c”, afirmă CNIR.
Aduce la cunoştinţă situaţia tronsoanelor invocate
De asemenea, aduce la cunoştinţă situaţia tronsoanelor invocate de fostul preşedinte al C.A – cele trei loturi din tronsonul Leţcani-Ungheni – şi menţionează că în momentul de faţă se lucrează la documentaţia de atribuire, iar Notele către Consiliul de Administraţie vor fi înaintate după ce aceasta va fi finalizată.”
„Am decis să procedam aşa, deoarece în cazul loturilor de munte, promovate în regim de urgenţă, au apărut anumite discrepanţe şi ne dorim să evitam astfel de situaţii în viitor”, a explicat CNIR.
„În momentul de faţă CNIR a semnat primul contract în valoare de 6,14 miliarde lei, iar în perioada imediat următoare va fi semnat un al 2-lea contract al aceleiaşi autostrăzi -A8. Concomitent se află în evaluare alte 13 proceduri de licitaţie, la fiecare dintre ele fiind nominalizate comisii formate din 3-5 colegi. În acest context este imperios ca activitatea Consiliului de Administraţie sa fie una focusata pe asigurarea tuturor condiţiilor necesare promovării şi implementării obiectivelor de infrastructura rutieră la standarde ridicate de calitate”, a declarat Preşedintele Consiliului de Administraţie al CNIR, Ştefan Ioniţă.
Cătălin Urtoi a scris pe Facebook că, miercuri dimineaţă, a avut loc şedinţa CA al CNIR, în cadrul căreia unul dintre membri a propus revocarea sa din funcţie.
„Astăzi s-a produs un abuz grav cu privire la modul de desfăşurare a unei şedinţe de CA, un simulacru pus la cale de patru membri pe care îi voi nominaliza: Bogdan Pascu, Ioniţă Ştefan, Lucian Simion şi Gabriel Budescu (director CNIR). Am constatat că sunt prezenţi toţi membrii CA şi în calitate de preşedinte am declarat şedinţa deschisă”, a afirmat Cătălin Urtoi.
Totodată, Urtoi a spus că la scurt timp, Bogdan Pascu a cerut în şedinţă revocarea sa din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi că acest lucru s-a întâmplat, fiind patru voturi în favoarea revocării şi trei împotrivă. În funcţia de preşedinte al CA a fost votat Ştefan Ioniţă.
Cătălin Urtoi a precizat că a părăsit sala de şedinţe
Cătălin Urtoi a precizat că a părăsit sala de şedinţe, alături de alţi doi membri ai CA.
„Au numit noul preşedinte de CA printr-o acţiune ilegală şi fără să se ţină cont de o procedură conform legii în astfel de situaţii. Nu am de gând să merg înainte cu astfel de şmecherii de bulevard, introduse golăneşte într-un CA, al unei companii strategice pentru România! Voi solicita astăzi acţionarului prin intermediul AGA să stopeze abuzurile membrilor CA şi să ia deciziile legale care se impun! Eu nu am greşit cu nimic”, a adăugat Urtoi.
Totodată, Urtoi a declarat că începând de marţi, în companie se află Corpul de control al ministrului Transporturilor.
„Am solicitat în calitate de preşedinte CA să fiu informat despre tema controlului şi am fost refuzat cu eleganţă! Cam aşa se joacă la CNIR când devii incomod”, a mai afirmat Cătălin Urtoi.
În ultimele luni în cadrul CNIR au existat dispute între Cătălin Urtoi şi directorul general al companiei, Gabriel Budescu.
Cum PSD-ul și-a dat copilul de suflet Urtoi – afarà? Vai ce tragedie. Incà o dovada ca PSD Iași nu există și nu contează la nivel de București. O rușine de organizație politicà care ar trebui desființată , alungate toate hienele și toți politrucii care au distrus unitatea organizației.