International

Consiliul Europei solicită un tribunal special pentru a ancheta „crima de agresiune” a Rusiei și Belarusului în Ucraina

Publicat: 26 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consiliul Europei solicită un tribunal special pentru a ancheta crima de agresiune a Rusiei și Belarusului în Ucraina
Consiliul Europei solicită un tribunal special pentru a ancheta „crima de agresiune” a Rusiei și Belarusului în Ucraina

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în unanimitate pentru a cere crearea unui tribunal internațional special pentru a urmări în judecată liderii politici și militari ruși și belarusi „pentru crima de agresiune din Ucraina”, potrivit unui comunicat publicat joi.

APCE, compusă din membri numiți de parlamentele naționale ale celor 46 de state membre ale Consiliului, propune un tribunal la Haga „pentru a urmări în judecată liderii politici și militari ruși și belarusi care au planificat, pregătit, inițiat sau executat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Consiliul Europei solicită un tribunal special

APCE recomandă politici pentru adoptare, care sunt apoi prezentate guvernelor naționale pentru acțiune.

Cererea pentru un tribunal internațional face ecoul unui apel similar din partea parlamentarilor britanici care săptămâna trecută și-au exprimat sprijinul pentru „crearea unui tribunal special cu un accent limitat pe crima de agresiune” pentru a completa ancheta.

ONU a definit agresiunea ca fiind „folosirea forței armate de către un stat împotriva suveranității, integrității teritoriale sau independenței politice a altui stat, sau în orice alt mod incompatibil cu Carta Națiunilor Unite”.

„Niciun alt tribunal penal internațional nu este competent să urmărească și să pedepsească infracțiunea de agresiune împotriva Ucrainei”, a subliniat Adunarea”, se mai arată în comunicatul APCE.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei

CPI nu poate ancheta crima de agresiune decât dacă Consiliul de Securitate al ONU se referă la aceasta, ceea ce este „foarte de neplauzibil”, deoarece Rusia și-ar folosi probabil statutul de membru al Consiliului de Securitate pentru a se opune unei sesizări.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei – înființat după al Doilea Război Mondial pentru a susține drepturile omului – în martie 2022, după invazia sa în Ucraina.

În decembrie, o rezoluție bipartizană a fost introdusă în Camera Reprezentanților de către reprezentanții Bill Keating, un democrat din Massachusetts, și Joe Wilson, un republican din Carolina de Sud, pentru a cere crearea unui tribunal special. Oficialii administrației nu s-au angajat și nici nu au respins ideea.

Adauga un comentariu