National

Consiliul Naţional Secuiesc vrea impunerea cărţii de identitate care să conţină angajamentul față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Publicat: 10 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consiliul Naţional Secuiesc vrea impunerea cărţii de identitate care să conţină angajamentul față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc
Consiliul Naţional Secuiesc vrea impunerea cărţii de identitate care să conţină angajamentul față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Într-un context politic, sanitar, economic dificil pentru România, Consiliul Național Secuiesc au cerinţe văzute de o parte din populaţie ca fiind controversate. Concret, aceștia vor să introducă pe cartea de identitate și angajamentul față de autonomia teritorială. Propunerea prevede faptul ca respectiva carte de identitate să fie

Pentru a putea să aibă acces la documentul amintit mai sus, solicitantul trebuie să îşi ia angajamentul față de autonomia Ținutului Secuiesc.

 

Consiliul Național Secuiesc vrea să introducă o carte de identitate care să conțină un angajament față de autonomia teritorial a Ținutului Secuiesc

Cei de la Consiliul Național Secuiesc propun un proiect prin care doresc crearea unei cărţi de identitate care să conţină, pe lângă numele și prenumele solicitantului, data, locul nașterii, domiciliul și sexul, și un angajament față de autonomia teritorială a presupusului ținut secuiesc.

Totul se va face la iniţiativa solicitantului care trebuie să completeze un formular înainte de a avea acces la respectiva carte de identitate. De altfel, cel care solicită documentul trebuie să-și ia angajamentul pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Documentul secuiesc ar conţine în mod lizibil doar numele şi secvenţa de cifre de identificare generate de sistem, celelalte date personale ar fi afişate într-un cod QR. Baza de date a cardurilor ar fi gestionată de o organizaţie sau instituţie desemnată de comitetul permanent al CNS. Cei care au solicitat şi au obţinut documentul pot rămâne fără el dacă se opun valorilor specificate în cererea înaintată către Consiliu. De altfel, persoanele pot solicita anularea cărţii de identitate dacă depun o cerere în acest sens.

CNS a declarat că limbă oficială a zonei, limba maghiară

De la înfiinţarea acestuia, CNS a fost autorul a mai multe decizii care au stârnit puternice reacții în spaţiul public. Vorbim despre faptul că aceștia au declarat că limbă oficială pe cea maghiară dar au și trasat granițele administrative externe și interne ale Ţinutului Secuiesc, adoptând chiar şi un steag, stemă şi avânt și simbolul prescurtat al ţinutului.

CNS a desemnat sărbătorile oficiale ale Ţinutului Secuiesc (Ziua Libertăţii Secuieşti pe 10 martie şi Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie) şi a avansat propunerea în urma căreia Marea Adunare a Administraţiilor Locale Secuieşti a declarat “Imnul secuiesc” imnul Ţinutului Secuiesc.

 

Conflicte în zonă intre români și cei de etnie maghiară

În ultimii ani au existat conflicte între români şi cei de etnie maghiară. De cele mai multe ori incidentele nu s-au soldat cu violente mari. De exemplu, în vara anului 2017, un român nu a fost servit pentru că nu vorbea limba maghiară. La acea dată reprezentanții Kaufland, locul în care s-a produs incidentul și-a cerut scuze:

„Regretăm situația semnalată și totodată ne cerem scuze. Subliniem că ne delimităm ferm de astfel de comportamente și politica noastră este să oferim servicii de calitate, caracterizate de amabilitate, față de toți clienții, nediferențiat. Vă asigurăm că facem toate eforturile de a comunica cu toți clienții noștri într-o manieră corectă și instruim periodic angajații pentru a preveni astfel de situații”, se arată în răspunsul Kaufland.

Adauga un comentariu