Titlurile zilei

Construcțiile de la parterul mai multor blocuri din Iași trebuie demolate sau băgate în legalitate. Ieșenii care și-au lărgit balcoanele sunt amendați de echipele Biroului Control Urbanism și obligați să-și scoată autorizații de construire

Publicat: 01 iun. 2020
Proprietarii apartamentelor aflate la parterul blocurilor din Iași care au făcut extensii ilegale pe spațiul public sunt amendați de Primăria Iași și obligați să obțină o autorizație de construire sau să demoleze anexa
Ieșenii care au extins balcoanele sau apartamentele de la parterul blocurilor sunt sancționați de Serviciul Control Urbanism al Primăriei Iași

Există numeroase anexe și construcții improvizate la parterul mai multor blocuri din Iași care au fost realizate fără respectarea formelor legale și a regulamentelor în construcții. De-a lungul anilor, ieșenii care dețin apartamente la parter de bloc au profitat de legislația permisivă și de faptul că anumite porțiuni verzi de teren public aflate în imediata vecinătate nu sunt folosite și și-au extins peste acestea balcoanele sau chiar locuințele în sine. Pentru că aceste balcoane extinse și anexe au fost construite fără respectarea legii, echipele Biroului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale Iași au trecut la verificarea treptată a legalității construcțiilor aflate la parterul blocurilor din Iași. Astfel, ieșenii care au apartamente la parterul blocurilor și care au făcut astfel de extinderi sunt oarecum la mila autorităților care pot dispune demolarea lor sau intrarea lor în legalitate

Numeroase blocuri din Iași au amenajate la parter diverse improvizații de lărgire și supradimensionare a balcoanelor, iar de multe ori sunt transformate în veritabile locuințe construite pe domeniul public al Municipiului Iași. Din cauza haosului întâlnit la asociațiile de proprietari din Iași și a legislației nu tocmai restrictive, de-a lungul ultimilor ani, proprietarii apartamentelor aflate la parterul scărilor de bloc din Iași au profitat de situație și au construit cât au putut de mult în afara balcoanelor, iar în cele mai multe situații au și împrejmuit terenul public al Primăriei Iași.

Autoritățile au luat în vizor toate lucrările de acest gen de la mai multe blocuri din Iași

Din cauza numeroaselor construcții de acest gen începute sau continuate pe perioada pandemiei provocate de coronavirus, având în vedere că mare parte din ieșeni au fost nevoiți să stea la domiciliu, autoritățile locale au intensificat verificările în cazul acestora și au luat în vizor toate lucrările de acest gen pentru a preveni orice situație nedorită. În orice situație care implică demolări sau extinderi la blocurile de locuințe, este necesară obținerea unei autorizații de construire, lucru pe care mulți proprietari nu îl respectă, motiv pentru care sunt aplicate sancțiuni contravenționale pe bandă rulantă în urma controalelor făcute de polițiștii locali din cadrul Biroului Control Urbanism.

În majoritatea situațiilor întâlnite fără autorizații de construire, inspectorii municipalității aplică sancțiuni minime de 1.000 lei și solicită proprietarilor intrarea în legalitate dacă acest lucru este posibil, dacă nu, aducerea imobilului la starea lui inițială.

„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism au sancționat contravențional, conform Legii 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu amendă în valoare de 1.000 lei, pe numita V.A., cu domiciliul în municipiul Iași, deoarece a executat lucrări de construire la adresa de domiciliu, respectiv o extindere a apartamentului proprietate de aproximativ 7 mp, precum și împrejmuirea terenului aferent, fără a deține autorizație de construire. S-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire dacă condițiile urbanistice permit acest lucru, având ca termen 17.08.2020, în caz contrar aducerea locuinței la starea inițială și dezafectarea împrejmuirii”, au declarat polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism Iași.

Inspectorii de la Serviciul Control Urbanism verifică mai întâi șantierele și sesizările vechi

Deși acestea nu prea există la nivelul municipiului Iași, este obligatorie autorizația de construire în situația balcoanelor extinse dincolo de perimetrul balcoanelor existente deasupra, inclusiv pe spațiul verde din jurul blocului. Construirea unei extinderi, pornind de la spațiul unui balcon existent sau de la perimetrul aflat sub balcoanele deja existente, presupune spargerea zidurilor exterioare pentru a putea fi extinse camerele de locuit, ceea ce poate afecta structura de rezistență a blocului. Mai mult decât atât, dacă construcția se întinde inclusiv pe spațiul verde, care aparține tuturor proprietarilor, este necesar acordul tuturor locatarilor din bloc. Pentru început sunt verificați proprietarii apartamentelor din Iași aflate la parterul blocurilor care au lucrări în desfășurare, dar și situațiile care fac obiectul unor reclamații și sesizări depuse la Asociațiile de Proprietari.

Astfel, pe parcursul acestui an, Serviciul Control Urbanism a trimis numeroase adrese către proprietarii apartamentelor care au făcut lucrări neautorizate de extindere la parterul blocurilor prin care li s-a solicitat intrarea în legalitate prin obținerea unei autorizații de construire, iar în caz contrar, readucerea la forma inițială. Drept urmare a acestor acțiuni, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate în ultimele luni numeroase dosare prin care Serviciul Control Urbanism și Afișaj Stradal împreună cu Unitatea Administrativ Teritorială a municipiului Iași prin Primar reclamă proprietarii de apartamente care au făcut extensii ilegale și împrejmuiri și solicită în instanță desființarea lucrărilor.

În cazul acestor tipuri de extinderi, intrarea în legalitate în baza autorizației de construcție este extrem de dificilă pentru că majoritatea construcțiilor au fost realizate fără respectarea indicatorilor de ocupare și utilizare a terenului menționați în Certificatul de Urbanism, iar pentru intrarea în legalitate ar trebui întocmite planuri urbanistice zonale. Astfel, ieșenii care au apartamente la parterul blocurilor și care au făcut astfel de extinderi sunt oarecum la mila autorităților care pot dispune demolarea lor sau intrarea lor în legalitate.

Comentarii
 • DLE PRIMAR CHIRICA DE MULT TIMP TOT VA SPUN SI NU FACETI NIMIC ,IN ALEXANDRU PE STRADA BISTRITA SUNT 7 VECINI CARE SI/AU FACUT BALCOANE LA PARTER FARA APROBARE ,FARA ACCEPT ,FARA AUTORIZATIE SI NOI RESTU PLATIM TAXA PE TERENU DE SUB BALCOANELE LOR ILEGALE SI IMPROVIZATE .DE CE SUNTETI NEPASATOR ? DACA VRETI VOTURI FACETI CEVA DACA NU NU VA MAI VOTAM NOI PENSIONARII DIN ALEXANDRU

 • Poate ajungeti si in zona Gradinari, str.Parcului, unii de la parter si au facut parcare sub geam, distrugans spatiul verde, altii in jur si au facut gradini. Fiecare face ce vrea, unde e disciplina?

 • ”Din cauza haosului întâlnit la asociațiile de proprietari din Iași”
  Hopa, Primaria abia acum ajunge in sfarsit sa constate ca este HAOS in activitatea asociatiilor de proprietari dar cand i s-a atras atentia ca HAOSUL din Iasi, in functionarea asociatiilor de proprietari este produs tocmai de SAP (Serviciul Asociatii Prorietari) din cadrul Primariei Iasi nimeni nu a facut nimic doar din HAOS se fura cel mai bine, mai ales cand ”TU” Primarie ai firma ce administreaza asociatii de proprietari s-au chiar blocuri care nu au nici un statut nefiind asociatii de nici un fel.
  Cand pui unul la conducerea SAP care face controale la asociatiile de proprietari dupa bunul plac, dand raspunsuri facand copy paste din lege, cand confunda articole din lege (poate voit si nu din necunostinta de cauza), cand interpreteaza el sensul articolelor dupa cum ii dicteaza interesul, cand face controale la unele asociatii la un singur telefon primit si-n 15 minute este la asociatie, iar la altele chiar daca are reclamatii la adresa lor nu da cu anii si nici nu raspunde la reclamatii si la unele din aceste asociatii se ajunge la furturi de 1 milion de EURO.
  Cand ai in sitem administratori care au fost condamnati, nu o data, ci de vreo trei ori, pentru furt iar acel administrator este inca in sistem, cand iei in 2015 atestatul unui administrator pentru ca a fost condamnat pentru furt iar in 2019 acel administrator are PFA si administreaza asociatii iar cand este intrebat de locatari dece sunt asa de mari pe listele de plata el ii trimite injurand, la ”origine”.
  Cand ”FIRMA” Primariei este prinsa de trei ori cu ”MILIARDE” lipsa de Curtea de Conturi si SAP nu are nici o reactie desi este un regulament de functionare aprobat de Consiliul Local (deci cum s-ar zice nici macar propriile legi nu le respecti) care stabileste clar criteriile de functionare al firmelor ce administreaza asociatii de proprietari ce concluzie poti sa tragi ca ”ESTE HAOS TOTAL IN IASI LEGAT DE ADMINISTRAREA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI”
  Legat de subiect dece vii acum tu Primarie si ii tragi la raspundere pe cei ce au facut la parterul blocurilor balcoane, demolat pereti exteriori si pus termopane pentru a se face firme, cabinete medicale, agentii imobiliare, etc in contextul cand dea lungul timpului ai primit reclamatii si nu ai facut nimic este fariseism
  Nu va respectati nici macar propriile HCL dar sa mai spunem ca ca nu ati facut niciu un regulament in care sa se stipuleze clar ce pot face locatarii, din punct de vedere al constructiilor, la parterul blocurilor.
  Si sa mai spunem ca acum recent a fost schimbata legea si cei ce vor sa-si deschida firme in apartamente nu mai au nevoie de semnatura locatarilor direct afectati si normal al asociatiilor.
  Deci astai ROMANIA, este HAOS in acest sector atat de important.
  Cine are interes sa intretina HAOSUL in acest sector.
  Concluzia, sa nu uitam ca este o fraza care poate da raspunsul din moment ce suntem un popor vegetal.
  ”DIN HAOS SE FURA CEL MAI BINE”

 • Acea INFECTA de pe Str. Bistrita este ca un VIRUS intr-o societate sănătoasă.Ar trebui dezinfectie totală cu acea infecta.Vezi Doamna Infecta că si in cimitire se constuieste și se depaseste
  perimetrul.Bagă-te și pintre morti nu numai pintre vii,că vad că nu ai ocupatie-Infecto!!!!!!!! Și apropo:mai spală-te și sub duș nu numai cu apa din cadă care o ții cu lunele,că puți.

 • eu stau la parter si am contruit un buncar atiatomic,dar teapa.. am acces din bucatarie si am facut pereti dubli nu au cum sa depisteze cei de la politia locala pentru ca am seiful unde tin spaga in fata accesului in buncar…..mai oameni buni voi chiar nu aveti ce face?????anul asta fiind situatia asta cu starea de urgenta,somaj tehnic si altele..am muncit aproape 2 saptamani sa destelenesc pamantul din fata blocului si am pus foarte multe flori cumparate din munca mea din banii mei munciti era mai frumos sa fie niste balarii in fata blocului???mosilor mancativa linistiti pensia la care contribuim noi care chiar producem bani sa sustinem bugetul

 • O data cu publicarea legii 7 care vine in completarea legii 50, nu mai exista notiunea de intrare in legalitate. Asa ca amenda aia devine o poveste. Abia astept sa vad cum se drege busuiocul la oras :):)

Adauga un comentariu