Prima pagină » Titlurile zilei » Constructorul Marius Enea, tupeu de șmecher în fața justiției! A construit ilegal la blocul din centrul Iașului, după suspendarea lucrărilor. Magistratul internat la „Socola” a dat o sentință neașteptată – FOTO/VIDEO

Constructorul Marius Enea, tupeu de șmecher în fața justiției! A construit ilegal la blocul din centrul Iașului, după suspendarea lucrărilor. Magistratul internat la „Socola” a dat o sentință neașteptată – FOTO/VIDEO

17 iun. 2023, 02:00,
Ciprian BOARU, în Titlurile zilei

Afaceristul Marius Enea nu a respectat decizia instanței și a continuat lucrările după ce s-a dispus suspendarea autorizației de construire. A motivat că nu avea cunoștință despre decizia magistraților, dar cu o zi înainte de realizarea lucrărilor a atacat soluția instanței. Deci a mințit flagrant în fața judecătorilor. Familia Dobrea a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale pentru oprirea lucrărilor, dar dosarul a ajuns la judecătoarea Mariana Obreja, cunoscută pentru derapajele din sălile de judecată. Recent, a fost internată la „Socola” pentru că a provocat un scandal în zona cartierului Tătărași. Până la urmă, s-a pensionat

Detalii esențiale au ieșit la iveală în scandalul dintre constructorul Marius Enea, patronul firmei Prima Construct, și omul de afaceri Florin Dobrea, patronul tipografiei Rodotex. Cei doi au locuit în bună vecinătate până în 2022, când Enea a demarat lucrările la un imobil ce trebuia să fie o simplă locuință individuală. Proprietatea lui Enea se află pe strada Bucur, nr. 3A, iar cea a lui Dobrea este localizată pe strada Cazărmilor, nr. 49A. Totul a început pe data de 14 octombrie 2022, când Enea s-a apucat să dărâme gardul lui Dobrea, ce despărțea cele două proprietăți.

Asta, după ce Primăria Iași a solicitat în instanță anularea autorizației de construire, emisă pe numele lui Marius Enea, deși chiar municipalitatea fost de acord cu eliberarea documentului. Constructorul a considerat că a fost reclamat de vecin și a acționat ca atare. Atunci au venit poliția și mascații, s-au adresat injurii, iar Enea a apelat la tot felul de amenințări.

Constructorul Marius Enea nu a respectat dispoziția instanței

 Marius Enea a declarat că nu știa despre decizia de suspendare a lucrărilor, dar a făcut recurs înainte de a turna betoanele

Marius Enea a declarat că nu știa despre decizia de suspendare a lucrărilor, dar a făcut recurs înainte de a turna betoanele

La termenul de pe data de 20.07.2022, în procesul prin care Primăria Iași a cerut anularea autorizației emise pentru clădirea lui Enea, a avut câștig de cauză, iar acțiunea a continuat, pronunțarea fiind programată la termenul de pe data de 29.06.2023. Atunci s-a decis suspendarea lucrărilor.

După incidentul de pe data de 14 octombrie 2022, familia Dobrea a deschis alt proces, la Judecătoria Iași, prin care a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale pentru sistarea lucrărilor. Dosarul a ajuns la judecătoarea Mariana Obreja, care a fost internată la Institutul de Psihiatrie „Socola”, după care, pe data 08.06.2023, i-a fost acceptată cererea de pensionare de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În urmă cu aproape o lună, Mariana Obreja a fost reclamată de vecini că ascultă muzică la volum ridicat în toiul nopții. Polițiștii s-au prezentat la domiciliul judecătoarei, din zona Tătărași, și i-au cerut explicații.

Atunci, judecătoarea a devenit recalcitrantă, motiv pentru care a fost internată cu forța la Psihiatrie. Mariana Obreja era cunoscută și pentru alte derapaje, chiar în sălile de judecată. Ulterior, pe data de 8.06.2023, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea de pensionare depusă de judecătoare.

Autodenunțul lui Enea, dosar penal instant

Dovada ilegalității a fost depusă la instanță chiar de către dirigintele de șantier al afaceristului Marius Enea

Dovada ilegalității a fost depusă la instanță chiar de către dirigintele de șantier al afaceristului Marius Enea

Culmea, în apărare, Marius Enea a depus la dosarul pentru emiterea ordonanței președințiale o hârtie care nu a fost luată în considerare de judecătoare. Negru pe alb sunt consemnate următoarele:

„Proiectantul structurii de rezistență a luat la cunoștință de hotărârea instanței privind suspendarea lucrărilor de construire pentru clădirea: construire locuință individuală și împrejmuire pe teren proprietate conform PUZ aprobat cu HCL nr.109/31.03.2015 AC nr.1290 din 20.12.2016 și AC nr. 228 din 10.05.2022 pe o perioadă nedeterminată începând cu data întocmirii 27.07.2022 a PV de control al Poliției Locale Iași.

În urma vizitei la amplasament pentru verificarea lucrărilor executate și a stadiului fizic realizat la data elaborării prezentului memoriu fizic este următorul: (…) Planșeul și grinzile de la cota 0.00 au fost turnare în data de 27.07.2022 și încă au cofrajele de susținere și popi metalici. Scara de acces de la demisol la parter este turnată în data de 27.07.2022 și încă au cofrajele de susținere”, se arată în raportul lui Constantin Sebastian Ionescu, dirigintele de șantier angajat de constructorul Enea.

Un detaliu important nu a fost observat nici de judecătoarea Marian Obreja. Se spune clar că pe data de 27.07.2022 s-au efectuat lucrări importante la imobil, după 7 zile de la decizia de suspendare. În aceeași dată, Poliția Locală a efectuat o vizită la amplasament și i-a transmis beneficiarului că există o decizie a instanței, privind suspendarea lucrărilor. Marius Enea a spus atunci că nu știa de decizia instanței. Acest argument ar fi stat în picioare, dacă nu ar fi depus recurs pe data de 26.07.2022, cu o zi înainte de control, nemulțumit de suspendarea execuției.

Deci Marius Enea a mințit flagrant și a continuat lucrările în cunoștință de cauză. Dar judecătoarea Mariana Obreja a respins solicitarea familiei Dobrea, deși dovezile erau atașate la dosar. Sentința a dat-o pe data de 13.01.2023. Marius Enea nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta noile argumente apărute în favoarea familiei Dobrea.

Florin Dobrea: „Este o sfidare a legii”

Întrebat de reporterii BZI, Florin Dobrea, patronul tipografiei Rodotex, a precizat că Marius Enea a dat de pământ cu legile și justiția din România.

„Consider că este o sfidare a legii și a instanței care a dispus suspendarea lucrărilor”, a spus omul de afaceri. De menționat că dirigintele de șantier al lui Marius Enea s-a ales cu dosar la Secția 2 Poliție pentru mărturie mincinoasă. Inginerul Sebastian Ionescu a mințit fără să clipească în fața judecătorilor în momentul în care a fost chemat ca martor în favoarea lui Enea. „În data de 14 octombrie 2022 am fost la amplasament pentru a verifica îndeplinirea măsurilor de conservare, conform raportului, deoarece este necesară punerea în siguranță a fondului construit existent. Nu s-a demolat și nu s-a dărâmat plasa din gard”, a spus inginerul în fața judecătorului. Imaginile surprinse pe data respectivă contrazic varianta acestuia.

Povestea terenului

În trecut, terenul de aproape 4.500 de metri pătrați, identificat în arealul străzilor Bucur – Cazărmilor, era deținut de Vasile Filip. Acesta i-a vândut lui Florin Dobrea, cei doi fiind cumetri, o suprafață de 3.000 de metri pătrați. În 2015 au obținut un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unor locuințe, cu regimul de înălțime D+P+1E. Între timp, Florin Dobrea a construit locuința, dar Vasile Filip a renunțat la proiect după ce a apucat să realizeze o parte din lucrări. Până la urmă, Vasile Filip a vândut partea lui, cu tot cu construcții, lui Cristian Delcea, patronul complexului comercial Egros. Nici el nu a mai continuat investiția și așa a ajuns terenul la Marius Enea, în 2021.

Însă ultimii doi au comis un fals în acte. În documentele de vânzare-cumpărare, cei doi au declarat că pe teren nu existau construcții. Imaginile din satelit contrazic declarațiile celor doi. Această declarație i-a permis lui Enea să obțină mult mai ușor autorizația pentru extinderea proiectului. După ce a cumpărat de la Delcea, Marius Enea a obținut de la Primăria Iași autorizația pentru extinderea proiectului, mai precis pentru mărirea demisolului la 5,15 metri, modificarea fațadelor, dar și amenajarea unei supante (nivel intermediar – n.r.) între demisol și parter.

Astfel, clădirea a căpătat caracteristicile unui bloc de locuințe colective, motiv pentru care Primăria Iași a cerut anularea autorizației.

Comentarii
  • Enea jmeker?, un rahat. Frati su a luat mardeala de la Petrovici!! Se stie!!!!

  • Asta e un ghertoi de Pascani, cu aere de mare padron. Madam Enea, o tiganca de Podu Iloaiei. Mari oameni de cultura, ambii… de altfel se vede la plozii lor gradul de educatie si de mahala.

  • Un show ieftin si de doi bani. Ciumafaia il admonesteaza pe bronzatul de florida sa-i arate. Prostu musca si se covoara sub nivelul pe care preti de ca il are (nu-l are by the way). Madam Balanciaga (da Danuta, tu) rade ca proasta la mustiuc pe fundal…. Show ieftin cu hombres ieftini!

  • Constructorul Marius Enea…asta facut seralul, habar nu are de constructii. Firma-i facuta pe banii cu fra-su, ejectat ulterior pe faras din asociere. Bulangii amandoi!

  • vad multa barfa si invidie…

  • Primaria a daramat o mansarda ilegala in Tatarasi. Foarte bine! Sa demoleze si la Enea.

  • Ce invidie pe unii🤣🤣🤣
    Bravo Enea! Sa te piși cu boltă pe jidecatori. Pt ca oricum sunt prosti gramada! Cauta de fiecare data un avocat prieten cu judecatorul. Asa vei avea castig de cauza mereu. E simplu sa îi gasesti. Pe fb, dupa profile! Sunt atat de prosti si judecatorii si avocatii incat nu ai cum sa pierzi un proces daca ai papagalul potrivit in fata prostilor de judecatori! Bafta! Ca si bulangiul alalalt a avut combinatii prin primarie 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *