Consumatorii din Iași au reciclat, de la începutul anului până la finalul lunii aprilie 2025, 47.522.611 ambalaje cu sigla SGR (reprezentând o cantitate de 3.597 de tone de ambalaje) – arată datele administratorului Sistemului de Garanție-Returnare, transmise către BZI
Consumatorii din Iași au returnat o cantitate importantă de ambalaje
Potrivit informațiilor transmise, datele referitoare la cantitățile de ambalaje SGR, colectate atât la nivelul de județ și localitate, cât și la nivel național sunt publicate în mod transparent pe data de 25 a fiecărei luni, pe site-ul RetuRO SGR, în secțiunea Raportare. Astfel, în perioada ianuarie – aprilie 2025 (cele mai recente date disponibile), consumatorii din județul Iași au returnat un număr de 47.522.611 ambalaje SGR (reprezentând o cantitate de 3.597 de tone de ambalaje).
În aceeași perioadă din 2025, în regiunea Moldovei (județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Vaslui, Vrancea), a fost returnat un număr de 185.959.835 de ambalaje SGR (reprezentând o cantitate de 13.841 de tone de ambalaje). La nivel național, în primele patru luni ale anului 2025, a fost returnat un număr de 1.450.498.875 de ambalaje SGR. Numărul ambalajelor returnate este în creștere, de la demararea acestui program. Astfel, în perioada ianuarie 2024 – aprilie 2025, consumatorii din județul Iași au returnat un număr de 153.053.810 ambalaje SGR (reprezentând o cantitate de 10.668 de tone de ambalaje). Suma pe care o primesc ieșenii care reciclează sticlele este de 0,50 de bani/sticlă. În cazul în care aparatele de reciclare nu funcționează, consumatorii pot să se adreseze operatorilor din locație, pentru a găsi metode alternative de reciclare.
Reciclarea ambalajelor SGR ajunge și în mediul rural din Iași
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorțiu format din trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). Compania funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de către consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, Ministerul Mediului a anunțat o nouă etapă în implementarea SGR, prin extinderea colectării și în comunitățile rurale. În această perioadă este testat un sistem mobil de colectare, care va ajunge în mai multe comune din România. Astfel, locuitorii din mediul rural din județul Iași vor avea acces facil la returnarea ambalajelor și recuperarea garanției. Astfel, vom vedea dacă va crește cantitatea de ambalaje SGR, pe care o returnează consumatorii din Iași.