National

Contraindicatii si precauții de utilizare ale bicarbonatului de sodiu

Publicat: 14 sept. 2020
bicarbonat de sodiu
Deși bicarbonatul de sodiu este inofensiv, nu îl lăsați la îndemâna copiilor.

Dezinfectare, curățare, purificare, igienizare. Bicarbonatului de sodiu este un agent de mare ajutor in orice casa, un geniu al sănătății și frumuseții. Combinate, proprietățile bicarbonatului promit utilizari pe cât de diverse, pe atât de utile, de la dulapul pentru medicamente până la trusa de înfrumusețare, ca să nu mai vorbim de igienă. Dar acest agent miraculos nu este lipsit de riscuri. Iata care sunt contraindicatiile si precauțiile de utilizare ale bicarbonatului de sodiu!

Datorită pH-ului său alcalin (între 8 și 8,4, știind că un pH este neutru la 7), bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii grași (grăsimi vegetale și animale). Aceasta este ceea ce îl face un dușman redutabil al acidității gastrice (arsuri la stomac).

Ajută la gestionarea senzatiei de greața după o petrecere. Iar atunci când este adăugat în apa de gătit a anumitor alimente (varză, leguminoase, amidon etc.), facilitează digestia acestora. Unii bucătari isteți chiar il folosesc adaugandu-l si in anumite alimente.

Combinate, proprietățile bicarbonatului promit utilizari pe cât de diverse, pe atât de utile, de la dulapul pentru medicamente până la trusa de înfrumusețare, ca să nu mai vorbim de igienă.

De mare ajutor in casa, bicarbonatului de sodiu are si cateva contraindicatii si precauții de utilizare

Dar se recomandă insa prudență deoarece bicarbonatul de sodiu poate provoca iritații în cazul utilizării necorespunzătoare sau al sensibilității la produs, în special în contact cu ochii, pielea sau în caz de înghițire (iritarea sistemului digestiv : greață, vărsături). Utilizarea prelungită nu este recomandată datorită conținutului ridicat de sodiu.

Femeilor însărcinate și copiilor sub 5 ani le este contraindicat bicarbonatul de sodiu: nu ar trebui să il folosească în scopuri interne (adică prin ingestia produsului). Tot contraindicat este si pentru persoanele care urmează o dietă săracă în sare sau cu tensiune arterială crescută, insuficiență cardiacă sau renală. Dacă simptomele persistă mai mult de 2 sau 3 zile, se agravează sau sunt neobișnuit de violente, consultați un medic.

Pentru depozitare, optati pentru dulapurile din bucătărie sau cele din baie, dacă nu sunt prea umede, așează-l într-un recipient etanș. Deși bicarbonatul de sodiu este inofensiv, nu îl lăsați la îndemâna copiilor.

Dacă nu sunteți sigur de beneficiile potențiale ale bicarbonatului pentru o anumită problemă, cereți sfatul farmacistului. Același lucru dacă urmați un alt tratament: asigurați-vă că bicarbonatul nu este, atunci, contraindicat.

Adauga un comentariu