Educatie intima

Controlul testiculelor. De ce este importanta autoexaminarea testiculelor si cand trebuie facuta

Publicat: 09 feb. 2011
7

Palparea lunara a sanilor, in cazul femeilor, poate preveni cancerul mamar. Cati dintre barbati stiu insa ca, si in cazul lor, controlul regulat al testiculelor este o metoda simpla si eficienta pentru a depista din timp cancerul testicular?

Cancerul testicular este una dintre cele mai frecvente forme de cancer manifestata la barbatii cu varste intre 18 si 39 de ani, dar care poate fi tratat, atunci cand este depistat din timp.

Metoda de autoexaminare a testiculelor
Autoexaminarea testiculelor trebuie efectuata lunar, de preferat in aceeasi zi. Pentru ca examinarea sa fie cat mai concludenta, realizati-o dupa ce ati iesit de la dus, astfel incat scrotul sa se relaxeze. Iata ce trebuie sa faceti:

– examinati fiecare testicul in parte, folosind ambele maini; puneti buricele degetelor pe partea superioara a testiculelor, in vreme ce restul palmei trebuie sa cuprinda partea inferioara si din lateral a testiculelor;
– masati si miscati cu finete pielea scrotului, dar aveti grija sa nu frecati;
– examinati intreaga suprafata a testiculelor; suprafata testiculelor trebuie sa fie catifelata, fara sa prezinte insa portiuni netede sau cu noduli;
– palpati partile laterale ale testiculelor pentru a examina canalul spermatic; pentru a nu confunda acest canal cu un nodul anormal, este important sa stitri ca in general noduluii provocati de afectiuni ale testiculelor se dezvolta in partea din fata a a acestora;

Daca totusi nu sunteti siguri de natura nodulilor este bine sa stabiliti o intalnire cu medicul specialist.

Afectiuni care pot fi depistate prin autoexaminarea testiculelor

1. Cancerul testicular
Studiile arata ca riscul dezvoltarii acestui tip de cancer este mai mare la acele persoane a caror testicule nu s-au dezvoltat normal, nedesprinzandu-se de partea inferioara a abdomenului pentru a „migra” la nivelul scrotului. De asemenea, s-a demonstrat ca acest tip de cancer are o incidenta diferita in functie de istoricul etnic al fiecarui individ. Astfel cei mai predispusi la aparitia cancerului testicular sunt barbatii albi (cu o rata de 6.5), la polul opus clasandu-se afroamericanii (cu o rata de 1.2).

Alti factori care favorizeaza dezvoltarea cancerului testicular includ: istoricul medical al familiei, jobul, leziuni ale testiculelor, virusul HIV.

2. Hernia
Se manifestata prin prezenta unei tumefactii (umflaturi) in zona inghinala si a scrotului. Aceasta afectiune se poate agrava atunci cand la nivelul scrotului este prinsa si o parte din intestin, situatie ce poate sa blocheze  vascularizarea eficienta a testiculelor. In astfel de cazuri trebuie sa va adresati de urgenta unui medic.

3. Infectii ale testiculelor
Orhita este inflamatia unuia sau ambelor testicule, cauzata de obicei de o infectie. Orhita poate aparea prin propagarea unei infectii, existenta in alta regiune a corpului, pe cale sanguina. De asemenea, poate fi rezultatul unei infectii situata la nivelul epididimului, formatiunea anatomica care transporta lichidul spermatic in exteriorul testiculelor. 

4. Torsiunea de testicul
Se manifestata prin rasucirea testiculului in jurul canalului spermatic, oprind vascularizarea testiculelor.

Citeste si: 

Traumatismele testiculare

Adauga un comentariu