Boli si tratamente

De ce unii copii dezvoltă imunitate la Covid-19 fără să fi facut boala?

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce unii copii dezvoltă imunitate la Covid-19 fără să fi facut boala
Oamenii de știință britanici au comparat probe de sânge de la copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 16 ani.

Cercetătorii au observat că unii copii dezvoltă imunitate la Covid-19 fără să fi facut boala. Mai multe scenarii ar putea explica acest fapt. Unul dintre studiile pe această temă, publicat în revista Nature Communications, se bazează pe faptul că copiii au fost expuși părinților bolnavi, până la punctul în care sistemul lor imunitar este dezvoltat.

Organismul poate dezvolta anticorpi după ce a fost infectat cu un virus. Corpul cunoaște și recunoaște agentul patogen și nu-i mai permite să intre sau să se dezvolte. Dar sistemul nostru imunitar nu trebuie neapărat să fi fost infectat cu o boală pentru a se feri de ea. De asemenea, el este capabil să detecteze anomalia și să reacționeze prin prevenire.

De ce unii copii dezvoltă imunitate la Covid-19 fără să fi facut boala?

Oamenii de știință britanici au comparat probe de sânge de la copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 16 ani. Din 302 de oameni, unii aveau virusul, alții nu-l facuseră niciodată. Dar inn eșantionul celor care nu l-au avut niciodată, 43,8% aveau anticorpi, subliniază revista Science. Un studiu similar la copiii ai căror părinți erau bolnavi, efectuat în Australia, a obtinut același tip de observații. Din probe de sânge, urină, scaun, nas, gât și salivă din întreaga familie, cercetătorii au observat că toți aveau anticorpi, fără a fi neapărat bolnavi.

Fiecare studiu are concluziile sale, dar cele două converg totuși. Primul estimează că copiii ar fi fost în contact cu alte coronavirusuri, care le-ar fi activat sistemul imunitar. Drept urmare, aveau apărarea necesară pentru a se proteja împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Vorbim despre imunitate încrucișată. Al doilea explică această imunitate prin expunerea intensă și cronică la SARS-CoV-2, care ar fi suficientă pentru a declanșa procesul imunitar pentru a se apăra in fata bolii.

Desi această legătură cauzală este prezentă la copiii studiați, nu este un lucru universal valabil. Cel mai adesea, imunitatea se dezvoltă după contractarea și dezvoltarea Covid-19. Unii chiar fac boala în mod repetat, deoarece sistemul lor imunitar nu reușește să lupte împotriva reinfecției.

Adauga un comentariu