Sanatate

Copil hiperactiv – Ce este această tulburare care îi afectează pe cei mici și care sunt cauzele

Publicat: 25 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Copil hiperactiv  Ce este această tulburare care îi afectează pe cei mici și care sunt cauzele
Foarte mulți părinți se plâng că au copil hiperactiv

Foarte mulți părinți se plâng că au copil hiperactiv. Acest lucru este foarte frecvent, și până nu demult era considerat chiar normal de majoritatea familiilor. Unii oameni chiar sar la concluzii și judecă părinții pentru că nu și-au educat copilul cum trebuie. Totuși, studiile mai recente arată că acest lucru poate fi cauzat de unele tulburări care apar pe fond genetic sau din cauza unor leziuni. Sunt importanți și alți factori, precum mediul în care copilul trăiește. Așadar, hiperactivitatea la copii nu este cauzată neapărat de neglijența părinților sau o educație precară.

fetita agitata in pat care nu poate dormi
Hiperactivitatea la copii nu este cauzată neapărat de neglijența părinților

Ce este hiperactivitatea

Hiperactivitatea este o condiție frecvent întâlnită în rândul copiilor. Aceasta se manifestă printr-o stare generală de agitație. Copiii care suferă de această afecțiune vor părea neascultători, obraznici sau neliniștiți. Acest lucru poate îngrijora părinții, însă cel mai bine este ca aceștia să nu se panicheze și să nu adopte măsuri drastice. Uneori, acest tip de comportament este evident de la o vârstă fragedă.

Hiperactivitatea poate fi un simptom al unei alte boli, cum ar fi ADHD-ul, o afecțiune din spectrul autismului. Totuși, această stare continuă de agitație este încă cercetată de specialiști și este mult mai complexă decât am putea crede. Așadar, când un copil este hiperactiv, nu este întotdeauna cazul să tragem concluzii pripite.

bebelus care plange
Aceasta se manifestă printr-o stare generală de agitație și poate apărea de la o vârstă fragedă

Copil hiperactiv – Cum afectează această condiție viața celui mic

Foarte mulți copii au o doză extrem de mare de energie. Este normal ca aceștia să simtă nevoia să o consume. Acest lucru este mult mai întâlnit la fete decât la băieți. Cei mici se vor juca foarte mult, vor pune multe întrebări și poate în unele cazuri, vor reacționa greșit. Totuși, aceste lucruri par total normal pentru un copil, mai ales până la vârsta de șase ani. Odată ce crește, copilul va deveni mai receptiv, mai atent și mai liniștit, treptat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci este posibil ca cel mic să trebuiască să fie văzut de un specialist. Dacă părinții nu încearcă să îndrepte acest comportament exagerat, copilul se va confrunta toată viața cu probleme în societate.

Cei care suferă de hiperactivitate vor avea probleme atât acasă, cât și la școală. Aceștia se confruntă cu deficit de atenție, ceea ce le va îngreuna misiunea de a scrie și de a învăța lecțiile predate de profesori. De asemenea, din cauza neliniștii pe care o resimt și a faptului că nu pot sta prea mult într-un loc, aceștia pot crea o senzație de disconfort colegilor de clasă. Din această cauză, își vor face mult mai greu prieteni și nu vor funcționa tocmai normal în societate.

doi copii care se joaca afara
Cei hiperactivi își vor face mult mai greu prieteni și nu vor funcționa tocmai normal în societate

Ce este de făcut în această situație

Părinții trebuie să rămână cât mai calmi și înțelegători și să nu aleagă să „învingă focul cu foc”. Acest lucru doar va îngreuna situația. Familia trebuie să vorbească deschis cu cel mic și să-l facă treptat să înțeleagă. De asemenea, copilul trebuie încurajat.

Activitățile care îl pot agita și mai tare trebuie reduce, cum ar fi jocurile video. Acestea nu trebuie interzice în totalitate, ci este bine să se ajungă la un compromis.

Desigur, există medicamente recomandate de specialiști care pot ajuta la starea micuțului. Pe lângă tratamentul medicamentos, este indicat un psihoterapeut specializat pe această ramură.

Așadar, un copil hiperactiv trebuie încurajat și înțeles. Există modalități prin care acest tip de comportament poate fi reglat.

copil care sta in pat intre parintii sai
Părinții trebuie să rămână cât mai calmi și înțelegători
Adauga un comentariu