Copilul născut prematur la Spitalul „C.I. Parhon” este internat la secția de ATI la Maternitatea „Elena Doamna”, iar medicii luptă pentru viața lui. Acesta este intubat, iar viața lui este în pericol. Specialiștii susțin că acesta este în stare gravă din cauză că, la prima sarcină, mama lui a ales să nască prin cezariană
Copilul născut prin cezariană la 28 de săptămâni la Spitalul „C.I. Parhon” în urma unor complicații ale sarcinii este ținut sub atenta supraveghere a medicilor de la Maternitatea „Cuza Vodă”. Băiețelul cântărește doar un kilogram, iar viața lui este în pericol. Acesta este internat la Secția de Anestezie și Terapie intensivă (ATI), este intubat, iar medicii fac tot posibilul să-l țină în viață. Creșterea lui a fost oprită din evoluție din cauza unor complicații pe care mama sa le-a avut, datorate unei operații de cezariană pe care aceasta o făcuse la prima sarcină. Pentru a salva viața celor doi, medicii au intervenit chirurgical și au scos fătul, dar și uterul mamei.
Medicii susțin că este unul dintre cele mai dificile cazuri
Cazul gravidei de 33 de ani care a născut la 28 de săptămâni prin cezariană este considerat ca fiind unul dintre cele mai dificile cazuri existente până acum în Iași. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” care s-au ocupat de caz susțin că în toată experiența lor nu s-au confruntat cu o astfel de situație și asta pentru că, din cauza unei operații de cezariană, mamei i s-a lipit placenta de uter. Pentru a o ține în viață, aceștia au fost nevoiți să efectueze operația de cezariană, să scoată fătul nedezvoltat, placenta, dar și uterul.
Practic, pentru că femeii îi rămăsese o cicatrice pe uter din cauza unei cezariene, placenta în care se afla fătul s-a lipit de uter, apoi i-a invadat vezica. Aceasta începuse să urineze cu sânge. A fost internată la Spitalul „C.I. Parhon” pentru a fi ținută sub atentă supraveghere medicală. Din păcate, femeia a început să piardă din ce în ce mai mult sânge, motiv pentru care medicii au grăbit nașterea fătului și au fost nevoiți să-i scoată și uterul de care era prinsă placenta. Mama se recuperează la secția de ATI a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, iar copilul la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Motivul: Operația de cezariană
Medicii specialiști ieșeni explică că acest caz, care este considerat o raritate, va fi întâlnit din ce în ce mai frecvent și asta pentru că din ce în ce mai multe femei aleg să nască prin cezariană. Nașterea prin cezariană vine la pachet cu extrem de multe riscuri. Unul dintre cele mai mari este că femeia poate pierde următoarele sarcini sau își poate pierde chiar și viața. În cazul gravidei de 33 de ani, dacă medicii nu interveneau, aceasta ar fi murit și implicit și fătul.