Actualitate

Coreea de Nord a mai efectuat un test cu rachete balistice, susține Coreea de Sud

Publicat: 28 sept. 2021
un bărbat se uită la televizorul care redă un test balistic al Coreei de Nord
Televiziunea sud-coreeană a transmis știri despre cea mai recentă lansare cu înregistrări de fișiere

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă cu rază scurtă de acțiune în largul coastei sale de est, a declarat armata Coreei de Sud.

Testul a avut loc în timp ce ambasadorul Coreei de Nord a declarat la ONU că nimeni nu ar putea nega dreptul Phenianului la autoapărare și la testarea armelor.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în doar o singură lună

La începutul acestei luni, Phenian a lansat atât rachete balistice, cât și rachete de croazieră. Dar cu câteva zile în urmă, Coreea de Nord și-a exprimat dorința de a purta discuții cu Sudul. Armata SUA a declarat într-o declarație marți că este conștientă de lansarea rachetelor, dar că nu reprezintă o amenințare imediată pentru personalul SUA sau aliații săi.

Cu toate acestea, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a spus că lansarea „a evidențiat impactul destabilizator al programului de arme ilicite [din Coreea de Nord]”. Marți, mass-media japoneză a citat ministerul apărării spunând că proiectilul ar fi putut fi o rachetă balistică, care este interzisă în temeiul sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a ordonat Consiliului de Securitate Națională din Seul să analizeze orice intenție din spatele ultimei lansări de rachete de la Pyongyang și declarațiile recente ale puternicei sore a lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong.

Coreea de Nord a lansat două teste balistice de pe un tren

Recent, Coreea de Nord a intrat din nou în atenția publică după ce a lansat două teste balistice de pe un tren. Vorbim despre rachete cu rază scurtă de acțiune. Testul se vrea a fi un semnal pentru vecinii liderului de la Phenian. Alfel spus, liderii din Phenian au publicat imagini cu sistemul feroviar din care au fost trase cele două rachete balistice. Trenul „atomic” are scopul de a lansa „lovituri împotriva oricăror forțe care ar amenința țara”, conform agenției de presă nord-coreene, preluate de Reuters.

Scopul celor două lansări a fost lovirea unei ținte aflate la 800 de kilometri în largul coastelor estice ale Coreei de Nord.

Sora lui Kim Jong-Un declara că este dispusă să pună punct războiului cu Coreea de Sud

Kim Yo-Jong, sora lui Kim Jong-Un a spus cu câteva zile mai devreme că este deschisă propunerii lui Moon de a declara oficial sfârșitul războiului coreean, dar a adăugat că Sudul trebuie să oprească mai întâi „politicile sale ostile”.

La scurt timp după cea mai recentă lansare, trimisul Coreei de Nord, Kim Song, a vorbit la Adunarea Generală anuală a ONU de la New York. El a spus că nordul are dreptul de a „dezvolta, testa, fabrica și deține” sisteme de arme. Kim Song a adăugat că țara „construiește apărarea noastră națională pentru a ne apăra pe noi înșine și pentru a proteja în mod fiabil securitatea și pacea țării”, potrivit unui raport al AFP.

Coreea de Nord a acuzat în repetate rânduri Sudul de duble standarde în ceea ce privește activitățile militare.

Adauga un comentariu