Culinar

Cornulețe sfărămicioase cu untură: Gustul de altă data din bucătăria bunicii!

Publicat: 08 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cornulețe sfărămicioase cu untură Gustul de altă data din bucătăria bunicii
Pentru a fi fragede cornulețele, aluatul nu trebuie foarte mult frământat

Nu mai este foarte mult timp până la Sărbătorile de Iarnă și inevitabil de gândim deja la acea perioadă în care bunica ne delicta cu deserturi senzaționale făcute de ea în casă. Și una ditnre rețele cu care reușeqa mereu să nea dea gata era cea de cornulețe sfărămicioase cu untură.

Aceste cornulețe extrem de delicioase, fragede și moi este foarte ușor de făcut către orice gospodină chiar la ea în bucătărie.

farfurie cu cornulete umplute cu rahat

Cornulețe sfărămicioase cu untură: Ingredientele unui gust savuros

Pentru această rețetă de cornulețe, bunica folosea 500 g untura de porc, un ou mare sau 2 mici, 250 ml borș, 1 kg făină 3 nule, 1 cubuleț de drojdie de 25 g, 1 praf de sare, coajă rasă de la 1 lămâie, vanilie, zahăr pudră.

Pentru umplutură, de obicei, buncia folsoea Rahat, dar mai punea uneori și gem de caise.

Pentru început, bunica cernea făina și făcea o adâncitură-n mijloc în care punea oul, untura amestecată cu borș, drojdia dizolvată în borș, sarea și aromele. Pe urmă, frământa aluatul până ce se omogeniza.

Uneori, bunica obișnuia să adauge în aluat și 1-2 linguri de smântână groasă sau unt de țară.

Fiind un aluat fraged, acesta nu ave nevoie de prea mult timp să fie frământat. Ba chiar dacă este frământat prea mult, dat fiind că are grăsime, poate să capete o textură gumoasă , nemaifiind foarte fraged.

Atunci când nu avea borș, bunica punea 2-3 linguri de oțet și în completare apa călduță.

farfurie cu cornulete umplute cu rahat

Cum se „împachetează“ aluatul pentru cornulețe sfărămicioase cu untură

Bunica obișnuia să împacheteze aluatul aducând marginea din dreapta la mijloc, apoi partea din stânga la mijloc, după care partea de jos și ultima cea de sus. Aluatul împachetat se acoperea cu un prosop de bucătărie și se lăsa la temperatura camerei timp de 30 de minute. Operațiunea se repetă de 3 ori, la fiecare 30 de minute, întinzând aluatul și împachetând în aceeași ordine.

Dacă aluatul era umflat se apuca de făcut cornulețele. Pentru asta îl împărțea în mai multe părți din care făcea foi rotunde, de aproxiamtiv 2 mm grosime. Pe urmă, buncia împărțea fiecare foaie în triunghiuri.

farfurie cu cornulete umplute cu rahat

Umplutura, fie că punea rahat sau gem de caise, o punea poe fiecare triunghi și pe urmă le rula începând de la bază spre vârf, având grijă ca să fie dedesubt ultima bucată, arcuindu-le ușor înainte de a le pune în tavă.

Când termina toate cormulețele de făcut ș ide pus în tavă, bunica le mai lăsa la crescut pentru aproximativ 15 minute, după care l băga la cuptor, la foc mediu.

Când cornulețele erau gata, bunica le scotea tava din cuptor, iar cornulețele le tăvlea fierbinți prin zahărul pudră, după care le așeza pe platouri.

Dacă va plăcut această rețetă, trebuie neapărat să încercați și cornulețe cu untură și borș, rețeta cu gust savuros ca la bunica, rețeta bunicii de cornulețe făcute cu osânză sau cornulețe cu untură, ca la mama acasă.

farfurie cu cornulete umplute cu rahat

Adauga un comentariu