Info Turism

Coronavirus. Lista noilor măsuri de relaxare care au intrat în vigoare azi

Publicat: 01 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Coronavirus. Lista noilor măsuri de relaxare care au intrat în vigoare azi
terase centrul vechi

Chiar dacă România se afla la 1 iunie 2020 încă în stare de alertă, autorităţile au anunţat noi măsuri de relaxare în contextul pandemiei de coronavirus. Noile măsuri de relaxare intrate în vigoare la 1 iunie sunt incluse într-un act normativ publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

Stare de alertă în România

Ţara noastră se afla, la 1 iunie 2020, la jumătatea perioadei stării de alertă instituite de autorităţi în dată de 15 mai 2020 în contextul pandemiei de noul coronavirus. În condiţiile în care numărul de infectări cu COVID-19 este pe o pantă descendentă, autorităţile statului, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, au anunţat noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie.

La 28 mai, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 26 prin care se prevăd măsurile de relaxare aplicabile începând cu data de 1 iunie. În aceeaşi zi, Guvernul a aprobat modificarea Anexei 3 a Hotărârii de Guvern nr. 394/2020 privind starea de alertă (prin Hotărârea nr. 434 din 28 mai 2020), pentru a permite, începând cu 1 iunie, relaxarea în mai multe domenii de activitate, conform măsurilor adoptate prin Hotărârea CNSU.

Printre cele mai importante măsuri de relaxare intrate în vigoare astăzi 1 iunie, amintim: ridicarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor în afară localităţii, deschiderea teraselor în aer liber, desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, desfăşurarea concertelor şi spectacolelor în aer liber, reluarea transportului feroviar şi rutier internaţional, accesul la plajă, etc.

Lista noilor măsuri de relaxare care au intrat în vigoare azi

Comitetul Naţional pentru Situtii de Urgenţă (CNSU) a adoptat joi, 28 mai 2020, Hotărârea nr. 26 privind relaxarea unor restricţii impuse prin decretarea stării de urgenţă, în dată de 16 martie, şi menţinute în 15 mai, când s-a instituit starea de alertă. Lista cu noile măsuri de relaxare care au intrat în vigoare astăzi prevede:

Art.1 (1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2)
din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) şi (3) nu se aplică activităţilor de pregătire şi competiţiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afară localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii şi ministrului mediului, apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanţii unei maşini fiind membri aceleiaşi familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunica tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Lista noilor măsuri de relaxare. Ce măsuri de restricţii se menţin după 1 iunie 2020

Chiar dacă măsurile de relaxare anunţate de autorităţi au fost primite cu bucurie de majoritatea romanilor, unele restricţii încă se menţin. Una dintre cele mai importante restricţii care se menţine este obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun precum şi la locul de muncă.

De la 1 iunie se menţine măsură carantinarii sau a izolării la locaţia anunţată de către persoana în cauză pentru orice cetăţean care vine în România din străinătate.

Este interzis organizarea de evenimente private în spaţii închise, exceptând cele la care participă cel mult opt persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Zborurile spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, precum din aceste ţări către România rămân interzise.

Activităţile comerciale din mall-uri nu au intrat în lista noilor măsuri de relaxare, astfel acestea rămân suspendate şi după data de 1 iunie 2020. Sălile de jocuri de noroc, fitness, tratament balnear, piscinele şi altele rămân de asemenea închise şi după 1 iunie.

Adauga un comentariu