Cosmarurile sunt acele vise urate din care ne trezim adesea transpirati si cu o senzatie de teama si apasare. Ele pot fi conectate cu unele probleme cardiace. Afla de la dr. Michael Breus, un expert in somn, in ce masura visele urate iti afecteaza organismul
Mergi in pas grabit pe un hol intunecat, fiind urmarit de o fiinta misterioasa care se dovedeste pana la urma ca este batausul tau din liceu. Apoi te trezesti in propriul pat si iti dai seama ca era doar un cosmar. Pentru multi dintre noi, cosmarurile au efecte foarte reale asupra organismului. Ne trezim din ele plini de transpiratie, cu inima batand ca la o cursa de atletism. Expertii spun ca aspectele fiziologice ale cosmarurilor nu se gasesc doar in creier si ca aceste experiente nocturne terifiante pot afecta multe parti ale corpului.
Cosmarurile si tensiunea arteriala
Unul dintre cele mai vizibile moduri in care cosmarurile iti pot afecta corpul este prin intermediul ritmului cardiac. Potrivit dr. Michael Breus, expert in somn, cosmarurile pot duce adesea la ritmuri cardiace mai mari si la cresterea tensiunii arteriale.
Visele nu apar pe tot parcursul noptii, ci in timpul somnului REM, etapa de somn caracterizata prin miscari oculare rapide. Este forma usoara a somnului, de aceea oamenii se pot trezi cu usurinta in timpul viselor. Acest tip de somn apare de aproximativ patru ori pe noapte. Primul episod de somn REM apare la circa 90 de minute după ce o persoana a adoarmit.
In timpul somnului REM bataile inimii noastre tind sa devina usor neregulate. Este comun ca persoanele care se confrunta cu cosmaruri sa prezinte simptome de panica, inclusiv o transpiratie mai mare si o inima care bate rapid.
Amigdala, mai activa in timpul cosmarului
Zona creierului responsabil pentru aceste simptome este amigdala, „centrul fricii” din creier, care este foarte activa in timpul cosmarurilor. „Cu cat un vis este mai intens emotional, cu atat amigdala este mai intensa. Aceasta activare inseamna ca organismul reactioneaza la amenintarea din vis asa cum ar face-o atunci cand suntem treji”, sustine dr. Breus. Exista, de fapt, o teorie conform careia cosmarurile au evoluat ca repetitii pentru amenintarile din viata reala.
Interesant este ca constientizarea creierului asupra batailor inimii tale poate fi o parte cheie a cosmarurilor pentru unele persoane. Un studiu publicat in NeuroImage: Clinical in 2019 a descoperit ca persoanele cu tulburari de cosmar – care se confrunta cu cosmaruri dese, de multe ori de mai multe ori pe saptamana – reactioneaza la bataile inimii intr-un mod diferit in timpul somnului REM. Vorbim de o astfel de tulburare atunci cand o persoana se confrunta cu cosmaruri dese, de multe ori de mai multe ori pe saptamana. Nu intelegem foarte bine cum aceasta constientizare a batailor inimii ar putea alimenta cosmarurile, dar cu siguranta pare sa existe o legatura.
Dr. Breus sustine ca in timpul somnului experimentam ceea ce se numeste atonia REM. O stare in care majoritatea muschilor si reflexelor noastre sunt imobilizate. Acesta este motivul pentru care nu cadem din pat in timpul viselor. Cu toate acestea, exista dovezi din unele studii ca anumite comportamente sunt mult mai frecvente atunci cand avem cosmaruri. Vorbim cu voce tare, facem tot felul de fete, etc.
Cosmarurile si problemele cardiace
Un studiu care a inclus peste 6.000 de persoane arata ca visele urate pot fi conectate cu problemele cardiace. Rezultatele cercetarii au aratat ca riscul de a avea cosmaruri este de trei ori mai mare in randul persoanelor care au batai neregulate ale inimii. Riscul creste cu pana la sapte ori in randul persoanelor care acuza dureri in piept. Exista si o explicatie. Persoanele care au probleme cardiace sunt mai predispuse la probleme respiratorii, care duc la reducerea nivelului de oxigen din creier.
Visele urate afecteaza sistemul nervos
Tot restul corpului simte un cosmar. Un studiu publicat in Psihofiziologie, in 2019, a constatat ca atunci cand oamenii aveau cosmaruri, activitatea din sistemul lor nervos autonom era mult mai mare decat atunci cand aveau vise perfect inofensive. Sistemul nervos autonom este responsabil pentru o multime de procese interne ale organismului. Ca de exemplu, regleaza temperatura, tensiunea arteriala, metabolismul, productia si digestia de lichide corporale. De asemenea, controleaza o multime de organe interne.
Cercetatorii din spatele studiului considera ca acest nivel ridicat de activitate autonoma ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care cosmarurile provoaca un somn slab.
Data viitoare cand va treziti dintr-un cosmar oribil si va simtiti palmele transpirate si pulsul dublu, incercati sa va consolati ca nu sunteti singuri. Corpul are nevoie de ceva timp pentru a se calma, pentru a iesi din starea de
tensiune ridicata si de excitare.