Educatie intima

COVID-19 afecteaza sanatatea sexuala si reproductiva a adultilor si tinerilor

Publicat: 19 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19 afecteaza sanatatea sexuala si reproductiva a adultilor si tinerilor
COVID-19 afecteaza sanatatea sexuala

COVID-19 afecteaza sanatatea sexuala. Distantarea sociala si accesul limitat la ingrijiri contraceptive si avort in timpul pandemiei COVID-19 afecteaza sanatatea sexuala si reproductiva a adolescentilor si adultilor tineri, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la scoala de Sanatate Publica Columbia Mailman si de la Universitatea Rutgers. Rezultatele sunt publicate in revista Perspectives on Sexual and Reproductive Health.

Schimbari uriase pentru adolescenti si adulti tineri, inchiderea scolii, potential mult mai mult timp cu familia, intreruperea traiectoriei normale catre independenta crescuta si, pentru multi, apropierea fizica foarte limitata sau lipsita de parteneri sexuali si romantici.

Chiar daca pandemia poate duce la mai putine oportunitati de sex pentru unii tineri, intreruperile in accesul la contraceptie si avort pot fi extrem de problematice pentru adolescentii si adultii tineri care sunt inca capabili sa fie apropiati fizic de partenerii lor in timpul pandemiei, noteaza autorii.

COVID-19 afecteaza sanatatea sexuala

„Vestea buna este ca unele servicii, inclusiv obtinerea multor forme de contraceptie si primirea de teste si tratament pentru bolile cu transmitere sexuala pot fi gestionate prin telemedicina”, a spus Leslie Kantor, profesor si presedinte al Departamentului Rutgers de Sanatate Publica Publica Globala.

„Daca telemedicina ramane la fel de disponibila pe cat a fost in timpul pandemiei coronavirusului, accesul la ingrijiri de sanatate sexuala si reproductiva se poate imbunatati de fapt pentru tineri”. Cu toate acestea, Kantor si colegii sai spun ca lipsa de confidentialitate pe care o intalnesc multi adolescenti si adulti tineri in timp ce traiesc acasa cu familia, poate impiedica, de asemenea, capacitatea de a beneficia de asistenta medicala sexuala si reproductiva necesara.

In ceea ce priveste testarea infectiilor cu transmitere sexuala sau cautarea de asistenta la avort, nu exista o multime de date in special despre tineri. Dar multe state au incercat sa restrictioneze accesul la avort, sustinand ca nu este un serviciu esential, in ciuda faptului ca avortul este esential si trebuie sa fie facut in timp util. De asemenea, s-au observat foarte multe scaderi ale vaccinarilor la toti copiii mai mari de varsta de 2 ani, iar utilizarea vaccinului HPV, care previne infectiile si cancerul, a cazut, noteaza medicalxpress.com.

Perturbarea sociala care rezulta din pandemie afecteaza sentimentul sanatatii si bunastarii

Tinerii LGBTQ au fost afectati, desi, din fericire, multe centre LGBTQ au mutat rapid grupuri de asistenta si alte servicii online.

In timp ce perturbarea sociala care rezulta din pandemie afecteaza sentimentul sanatatii si bunastarii adultilor tineri, un aspect pozitiv este acela ca adultii tineri sunt nativi digitali familiarizati cu platformele online si cu social media.

„Se presupune ca tinerii castiga independenta in acest moment in viata, asa ca pentru cei care au fost nevoiti sa se intoarca acasa dupa o perioada de izolare, intretinerea relatiilor cu prietenii si partenerii romantici la distanta poate fi deosebit de dificila. Opinia noastra ca conexiunea digitala constanta a fost negativa este acum pozitiva pentru ei”, a declarat David Bell, de la Columbia Mailman School of Public Health, profesor asociat de Sanatate a Populatiei si Familiei si Pediatrie.

Adauga un comentariu