Stiri medicale

Covid-19: al doilea val nu va fi ultimul

Publicat: 03 nov. 2020
oameni cu masti
După cel de-al doilea val epidemic de Covid-19, sunt de așteptat alte valuri.

Consiliul științific din Franta prezice noi valuri epidemice după al doilea val de Covid-19 care afectează în prezent Franța si intreaga Europa. În ultima sa opinie, organismul oferă câteva indicii cu privire la strategia care urmează să fie adoptată pentru următoarele luni in Franta, dar care poate fi lesne luata in considerare si in Romania.

Într-un aviz publicat pe 30 octombrie, Consiliul științific din Franta indică faptul că după cel de-al doilea val epidemic de Covid-19, sunt de așteptat alte valuri.

Multe luni cu o situație extrem de dificilă

„Putem avea astfel mai multe valuri succesive la sfârșitul iernii/primăverii 2021, în funcție de diferite elemente: starea climatică, nivelul și eficiența operațională a strategiei Tester, Trace, Isolate”, notează organismul în opinia sa, potrivit Top Sante. În ceea ce privește al doilea val, Consiliul științific estimează că acesta se va încheia la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.

„Intrăm astfel în gestionarea valurilor succesive de recrudescență (care nu depind de o sezonalitate exclusivă) până la sosirea primelor vaccinuri și / sau tratamente profilactice (al doilea trimestru 2021)”, estimează în continuare Consiliul științific, adăugând că „avem, prin urmare, multe luni în față cu o situație extrem de dificilă”.

O strategie de tip on/off

Pentru a evita ceea ce este mai rău, organismul are în vedere în special o strategie de tip on/off, cu măsuri restrictive succesive, pentru perioade limitate, intercalate cu măsuri mai „liberale”. Dar institutia se întreabă despre fezabilitatea și acceptabilitatea acestui tip de protocol pentru francezi și economie.

O altă strategie ar fi, odată cu restabilirea controlului circulației virusului, adică cu maximum 5.000 de contaminări pe zi, față de peste 40.000 în prezent, „menținerea virusului la o rată sub acest prag, urmând o strategie de suprimare a circulației virale așa cum a fost realizată de mai multe țări asiatice, Danemarca, Finlanda și Germania”. O opțiune care „implică măsuri puternice și timpurii la fiecare focar de epidemie„, dar care ar fi „cea mai bună garanție pentru menținerea activității economice”, scrie Consiliul științific.

În avizul său, Consiliul științific consideră că este, de asemenea, esențial să se includă si cetățenii în următoarele decizii care urmează să fie luate, si nu doar guvernul care se bazeaza doar pe îndrumările date de experți, așa cum a fost cazul până in prezent. El solicită crearea unui „comitet de legătură cu cetățenii”.

Adauga un comentariu