Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Covid-19: de ce răspunsul imun durează mai mult la femei decât la bărbați
Covid-19: de ce răspunsul imun durează mai mult la femei decât la bărbați

Covid-19: de ce răspunsul imun durează mai mult la femei decât la bărbați

16 apr. 2021, 15:52,
în Sanatate

Un studiu recent a arătat din nou că bărbații și femeile sunt inegali în fața Covid-19. Conform acestei lucrări, durata imunității conferite după infecția cu coronavirus este mai lungă la femei decât la bărbați. Dar cum se explica acest fenomen?

Cât timp sunteți imunizat după o infecție cu coronavirus? Această întrebare a fost pe buzele tuturor de la începutul epidemiei. În acest moment, nimeni nu știe cu siguranță cantitatea de anticorpi prezenți la pacienții afectați de Covid-19. Dar, potrivit unui studiu realizat de Inserm, acesta este variabil și depinde de sexul persoanelor infectate cu virusul. În această lucrare publicată pe 12 aprilie, o echipă de cercetători cu sediul la Strasbourg a dezvăluit că nivelul anticorpilor dezvoltați de femei este mai stabil decât cel al bărbaților.

Covid-19: femeile ar fi imune mai mult decât bărbații

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au studiat cinetica (adică studiul mișcărilor) răspunsului imun de la începutul epidemiei Covid-19. Primăvara trecută, au format trei grupuri care reuneau sute de profesioniști din spitale din regiunea Grand-Est Franta. Cercetătorii au analizat apoi cursul unuia dintre aceste grupuri, format din 308 de pacienți cu o formă ușoară a coronavirusului, pe o perioadă de șase luni.

Potrivit rezultatelor studiului, oamenii de știință au descoperit că femeile au o protecție imunitară mai bună decât bărbații.

„Imediat după infecție, nivelul anticorpilor anti-Covid-19 este în medie mai scăzut la femei. Dar, în timp, urmează un declin care este în general mai puțin pronunțat la ele decât la bărbați, indiferent de starea lor, vârsta sau greutate”, au explicat cercetătorii.

Imunitate și Covid-19: ar exista mecanisme diferite

Potrivit Samira Fafi-Kremer, care a condus această cercetare în colaborare cu echipa lui Olivier Schwartz de la Institutul Pasteur, aceste rezultate nu sunt surprinzătoare.

„Știm că femeile au, în general, un răspuns umoral și celular mai robust decât bărbații, fie în fața altor boli infecțioase, fie ca răspuns la vaccinare. Aspectul dăunător al acestei reactivități mai largi este că femeile sunt mai des predispuse la boli autoimune”, a spus ea.

Cercetătorul a indicat că mecanismele hormonale, de mediu și genetice ar putea explica această diferență între durata de viață și nivelul de anticorpi la bărbați și femei

„O mare parte a genelor pentru imunitate sunt localizate pe cromozomul sexual X, prezent în duplicat la femei, împotriva unuia la bărbați. Expresia genelor prezente pe acest al doilea cromozom este în mare parte reprimată, dar între 15 și 30% din aceste gene pot scăpa de această inactivare”, a subliniat Samira Fafi-Kremer.

Covid-19: Bărbații sunt de trei ori mai predispuși să fie admiși la terapie intensivă

Această lucrare nu este prima care arată că sexul joacă un rol în răspunsul imun al pacienților infectați cu Covid-19. Un studiu publicat pe 9 decembrie în revista Nature Communications a dezvăluit că bărbații sunt de trei ori mai susceptibili de a fi admiși la terapie intensivă decât femeile infectate cu virusul.

În scopul lucrării, cercetătorii au colectat și analizat datele disponibile cu privire la cazurile de Covid-19. Aceste date au provenit din 46 de țări și 44 de state americane, pentru un total de 3,1 milioane de cazuri confirmate de Covid-19.

„Nu există nicio diferență în proporția bărbaților și femeilor infectate cu coronavirus”, se citeaza în studiu. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că probabilitatea ca bărbații care au contractat virusul să fie spitalizați în terapie intensivă este de aproape trei ori mai mare (de 2,84 ori) decât în ​​cazul femeilor pozitive pentru coronavirus. O altă observație: riscul lor de a muri este, de asemenea, mai mare (de 1,39 ori).

Covid-19 și imunitate: factori biologici implicați

Potrivit oamenilor de știință, acest fenomen ar putea fi explicat prin factori biologici.

„Diferențele de gen în sistemul imunitar înnăscut și adaptativ au fost deja raportate și pot explica avantajul femeilor în contextul Covid-19. În cadrul sistemului imunitar adaptativ, femeile au un număr mai mare de limfocite T, o activitate citotoxică mai robustă a T limfocitelor și producția crescută de imunoglobuline de către limfocitele B în comparație cu bărbații”, se citeza în studiu, potrivit Femme Actuelle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *