Stiri medicale

Cum face Covid-19 ca celulele sanguine să fie hiperactive

Publicat: 02 iul. 2020
Covid-19
Covid-19 face celulele sanguine hiperactive

Covid-19 face celulele sanguine hiperactive. Noul coronavirus modifică trombocitele din sânge, ceea ce duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte complicații grave la unii pacienți, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Utah Health.

Afectați de această nouă formă de coronavirus, unii pacienți dezvoltă alte patologii. O corelație pe care știința încearcă să o înțeleagă mai bine. Cercetătorii de la Universitatea din Utah Health spun că modificările trombocitelor declanșate de Covid-19 ar putea duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte complicații grave la unii pacienți.

Covid-19 face celulele sanguine hiperactive

Într-adevăr, echipa științifică a descoperit că proteinele inflamatorii produse în timpul infecției modifică semnificativ funcția trombocitelor, făcându-le „hiperactive” și mai susceptibile să formeze cheaguri de sânge periculoase și potențial fatale pentru pacienți. Aceste descoperiri vor fi publicate în Blood, o revistă a Societății Americane de Hematologie.

„Descoperirea noastră adaugă o piesă importantă la puzzle-ul Covid-19”, a declarat Robert A. Campbell, doctor, autor principal al studiului și profesor asistent în departamentul de medicină internă. „Am constatat că inflamațiile și modificările sistemice, din cauza infecției, afectează funcționarea trombocitelor, determinându-le să se regrupeze mai repede, ceea ce ar putea explica de ce vedem o creștere a numărului de cheaguri de sânge la pacienții cu Covid”. Această înțelegere mai bună ar putea face posibilă instituirea unor tratamente țintite pentru a evita pe cât posibil apariția acestor boli.

Aspirina ca remediu?

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au studiat cazurile a 41 de pacienți internați la spitalul Universității din Utah din Salt Lake City. Șaptesprezece dintre acești pacienți au fost în unitatea de terapie intensivă, dintre care nouă au fost ventilati. Au comparat sângele acestor pacienți cu probe prelevate de la persoane sănătoase. Ei au descoperit că virusul care declanșează Sras-CoV-2 pare, de asemenea, să provoace modificări genetice ale trombocitelor din sânge. De fapt, ei au observat că trombocitele Covid-19 s-au grupat mai ușor. Ei au remarcat, de asemenea, că aceste schimbări au modificat dramatic modul în care trombocitele interacționează cu sistemul imunitar, contribuind posibil la inflamația căilor respiratorii și, eventual, la o afectare pulmonară mai gravă.

În acest prim studiu efectuat pe eprubete, cercetătorii au descoperit că aspirina a prevenit această hiperactivitate. Rezultate care trebuie confirmate cu alte studii clinice. Pentru moment, administrarea de aspirină este puternic descurajată pentru pacienții cu semne de Covid-19.

Adauga un comentariu