Studii recente sugerează că consumul de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu duce la agravarea bolii. În martie 2020, autoritățile sanitare alertaseră cu privire la riscul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru tratarea bolii, încurajându-ne să ne orientam de preferință spre paracetamol în caz de durere sau febră. Motivul? Medicamentele antiinflamatoare (inclusiv ibuprofenul) pot masca o infecție și pot avea un efect agravant în anumite situații. Dar ultimele studii tind să demonstreze că riscul nu este dovedit. Și alte autorități sanitare nu aplică același principiu de precauție acestei categorii de medicamente (ibuprofen, aspirină etc.).
Experții din grupul de reflecție privind medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene au analizat peste 40 de studii publicate. Potrivit acestora, nu se poate stabili o legătură directă între consumul de AINS și un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2. Pentru dr. Laurent Grange, reumatolog la Spitalul Universitar Grenoble și membru al companiei Grains, aceste date recente sunt destul de liniștitoare.
„Acesta este motivul pentru care, în conformitate cu recomandările Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), credem că AINS nu ar trebui eliminate din opțiuni. Terapii disponibile în tratamentul febrei și durerii – respectând precauțiile obișnuite”.
„Studiile arată, de asemenea, că a fost observat un risc mai mic de deces legat de Covid-19 la pacienții cu poliartrită reumatoidă tratați cu AINS”, explică reumatologul potrivit Femme Actuelle.
Aspirina pentru prevenirea Covid-19?
Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv (Israel) a arătat că pacienții care au luat deja aspirină (pentru a preveni tulburările cardiovasculare) au un risc mai mic de a face Covid-19. În plus, au observat că la pacienții afectați, cei care au luat aspirină au avut o durata a bolii redusă, sugerând o recuperare mai rapidă datorită acestui medicament.
Medicamente antiinflamatoare: fără auto-medicație
Cu toate acestea, medicamentele antiinflamatoare trebuie utilizate cu precauție, atâta timp cât sunt vândute fără prescripție medicală și, prin urmare, pot face obiectul unei auto-medicații slab controlate. Aceste molecule nu sunt fără consecințe asupra sănătății. Prin urmare, medicii consideră că pacienții trebuie să ia cea mai mică doză posibilă pentru cel mai scurt timp posibil (trei până la cinci zile). În toate cazurile, cel mai bun este să apelezi la medicul tău de familie, singurul capabil să evalueze raportul beneficiu-risc.