Un nou studiu american confirmă impactul vremii asupra situației actuale de sănătate și spune că temperaturile influențează rata cazurilor pozitive. O legătură deja menționată în timpul celui de-al doilea val epidemic de către unii specialiști.
Da, vremea ar avea un efect asupra situației actuale de sănătate, după cum a relevat un recent studiu american.
La sfârșitul anului 2020, o cercetare franceză a stabilit o corelație între vremea rece și formele severe de boala. Prin urmare, această nouă lucrare confirmă faptul că schimbările meteo au un impact asupra răspândirii virusului Covid-19.
Covid-19: frigul ar accelera răspândirea virusului
Acest studiu, realizat de cercetători din diferite instituții americane și publicat în revista științifică PLOS One, avansează ipoteza că „creșterea temperaturii duce la o reducere a transmiterii SARS-COV-2 și că ar putea încetini creșterea de cazuri, în timp.”
Pe baza datelor fiabile, colectate în 50 de țări (date meteorologice, precum și date despre evoluția numărului de cazuri pozitive), autorii au putut observa că, de fapt, creșterea temperaturilor a avut tendința de a încetini răspândirea virusului în populații.
Dr. Adam Kaplin de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite și echipa sa au observat că numărul cazurilor scade pe măsură ce temperaturile cresc. În medie, încă un grad Fahrenheit ar reduce rata cazurilor pozitive cu 1%, explică autorii, iar pierderea unui grad Fahrenheit ar crește rata infecției cu 3,7%.
Covid-19, o boală sezonieră, ca gripa?
Această cercetare s-ar putea dovedi utilă în gestionarea pandemiei, care ar putea deveni, la fel ca gripa, o boală sezonieră.
„Rezultatele sugerează că lunile de vară boreale sunt asociate cu rate mai mici de transmitere a COVID-19, ceea ce este în concordanță cu comportamentul unui virus respirator sezonier”, a declarat dr. Adam Kaplin, neuropsihiatru și unul dintre principalii autori ai acestei lucrări.
Oamenii de știință sugerează, prin urmare, că este deosebit de important să fii pregătit, „în momentul posibilei reapariții a pandemiei, în lunile mai reci”.
O observație făcută deja în timpul celui de-al doilea val din Franța: „Harta cazurilor este corelată cu cea a temperaturilor. Cele mai reci departamente sunt astăzi cele mai afectate. Prin urmare, acest lucru pare să joace un rol, dar nu cunoaștem mecanismul”, a explicat Renaud Piarroux, epidemiolog și șef al departamentului de parazitologie al CHU de la Pitié-Salpêtrière din Paris, către JDD.