Stiri medicale

Covid-19: trucul foarte simplu care reduce transmiterea

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 trucul foarte simplu care reduce transmiterea
O soluție surprinzătoare pentru a lupta împotriva emisiilor excesive de picaturi: utilizarea balsamului de buze.

Un adult produce în medie 1,5 litri de salivă pe zi. Când vorbim, tusim sau strănutam, proiectăm picături de salivă potențial infectate de coronavirus. Cum să limitam emisia acestora și astfel să reducem riscurile de transmitere a Covid-19? Autorii studiului publicat în revista Physical Review Fluids propun o soluție surprinzătoare, un truc foarte simplu, pentru a lupta împotriva emisiilor excesive de picaturi: utilizarea balsamului de buze.

După cum știm, Covid-19 este transmis prin picături de salivă emise atunci când strănuti sau tusesti, precum și prin obiecte sau suprafețe contaminate. Dar asta nu este tot: un studiu publicat în mai în revista științifică americană PNAS a dezvăluit că vorbirea ar putea fi, de asemenea, un vector important de transmisie pentru coronavirus. Un fenomen care ar putea fi accentuat de anumite sunete, anumite cuvinte și anumite tonuri.

Covid-19: vorbirea tare generează mii de picături pe secundă

În scopul acestui studiu, cercetătorii au cerut participanților să repete cu voce tare „să fii sănătos”, timp de 25 de secunde. S-a constatat că cuvântul „sănătos” este un generator de picături de salivă. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vorbirea tare ar putea emite mii de picături pe secundă.

Un nou studiu, publicat în octombrie în revista Physical Review Fluids, arată că alte sunete pot fi asociate cu o producție mai mare de picaturi. Pentru a afla, doi cercetători de la Universitatea din Montpellier și Universitatea din Princeton (Statele Unite) au filmat gura unui voluntar pronunțând sunete diferite. Au descoperit că consoanele „p” și „t” au generat mai multe picături de salivă decât celelalte.

Covid-19: folosiți un balsam de buze pentru a limita transmisia

Cum să limităm emisia de picaturi potențial contaminante știind că producem nu mai puțin de 1,5 litri de salivă pe zi? Evitând să spui anumite consoane poate părea dificil, poate fi eficient doar controlul tonului vocii tale, adica sa nu vorbesti cu voce tare. O altă soluție: învățați să vorbiți mai încet.

„Când faceți pauze regulate, este mai probabil să evacuați saliva in interior decât in exterior. Dacă aveți probleme să vă obișnuiți, încercați să articulați bine cuvintele când vorbiți, daca forțăm puțin articularea, vorbim sistematic mai încet”, a explicat Michel Cymes la RTL, potrivit Femme Actuelle.

Autorii studiului publicat în revista Physical Review Fluids propun o soluție surprinzătoare pentru a lupta împotriva emisiilor excesive de picaturi: utilizarea balsamului de buze.

„După ce au analizat proprietățile fizice ale salivei și interacțiunile acesteia cu buzele, cercetătorii au arătat că balsamul pentru buze destabilizează formarea filamentelor pe buze și, cel puțin pentru un individ, reduce numărul de picături de patru ori. Ei sugerează că un balsam ar putea fi dezvoltat ca o strategie ieftină și eficientă de atenuare”, se mentioneaza în această lucrare.

Dacă acest gest simplu poate fi util pentru a limita raspandirea de picaturi, el nu înlocuiește gesturile de barieră, cum ar fi purtarea unei măști, spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea fizică.

Adauga un comentariu