National

Covid: Restricții noi în România, pentru prevenirea răspândirii virusului. Când intră în vigoare

Publicat: 11 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid Restricții noi în România pentru prevenirea răspândirii virusului. Când intră în vigoare
Completarea cu informații false a declarației pe propria răspundere atrage consecințe penale

Ieri, 10 martie 2021, în România au fost înregistrate peste 4.500 de cazuri de infectare cu covid. Acesta este motivul pentru care autorităţile impun restricţii şi mai dure.

De duminică, 14 martie 2021, nu vom mai avea voie să circulăm în intervalul 22.00 – 05.00. Doar dacă avem un motiv foarte bine întemeiat şi în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, vom putea ieşi din locuinţa.

Cum se completează declaraţia pe proprie răspundere

Potrivit celor de la STS, avem posibilitatea de a completa declarația pe proprie răspundere şi online. Nu trebuie decât să accesăm pagina şi să completăm formularul. DAR… declaraţia tot trebuie semnată. Aşadar, va trebui scoasă la imprimantă şi semnată de mână.
Cine doreşte, poate completa declaraţia cap-coadă de mână. În cazul în care informaţiile din declaraţie sunt false, apar în discuţie consecinţele penale, întrucât e vorba de comiterea unui fals în declaraţii.

În concluzie, putem circula în intervalul 22.00 – 05.00 dacă mergem la spital, venim ori mergem la serviciu sau avem grijă de o persoană care nu se poate deplasa. Vizitele de curtoazie ori ieşitul în oraş sunt, aşadar, interzise.

Când se poate ieşi din casa după ora 22.00

Iată în ce situaţii e permisă deplasarea după ora 22.00:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță. Deplasarea și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afară localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Bineînţeles, cei care se deplasează în intervalul 22.00 – 05.00 trebuie să aibă cu ei adeverinţa eliberată de angajator, legitimaţia de serviciu sau o declaraţie pe proprie răspundere.

Starea de alertă a fost prelungită de Guvernul României pentru a preveni cât mai mult răspândirea coronavirusului. Este vorba mai ales despre tulpinile din Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie. Se preconizează că starea de alertă se va prelungi cel puţin până la mijlocul lunii viitoare, adică aprilie 2021.

Adauga un comentariu