Local

Cozi kilometrice de mașini la vama Sculeni! Moldovenii s-au întors acasă de sărbători!

Publicat: 26 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cozi kilometrice de mașini la vama Sculeni Moldovenii s-au întors acasă de sărbători
Prin Vama Sculeni au trecut în jur de 5.000 de mașini în ultimele două zile

Vama Sculeni a fost supraaglomerată în această perioadă din cauza numărului foarte mare de persoane care ies din țară. Traficul a crescut cu aproximativ 50%, iar vameșii au făcut cu greu față fluxului mare de autoturisme.

La finele săptămânii trecute, cozi kilometrice de mașini s-au format la Vama Sculeni cu moldovenii care s-au întors din străinătate. Agenții de frontieră au gestionat în jur de 5.000 de mașini, fiind nevoiți să suplimenteze numărul de personal și să mărească numărul de benzi. Majoritatea persoanelor care au trecut prin acest punct vamal s-au îndreptat spre Republica Moldova. Unii șoferi au preferat să meargă spre alte puncte de trecere a frontierei, din apropiere.

masini in Vama Sculeni
Vama Sculeni și-a dublat personalul pentru a face față cozilor

Vama Sculeni a fost blocată de cozi kilometrice de mașini

un agent de frontiera langa o masina
Se anunță aglomerație și după ce trec sărbătorile, când mulți se întorc în țară

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, mai mulți cetățeni, în special cei din Republica Moldova, s-au înghesuit la Sculeni pentru a ieși din țară și a petrece vacanța cu cei dragi.

„Joi și vineri au circulat în jur de 5.000 de autoturisme. Pentru a fluidiza traficul, s-a mărit numărul de personal, practic s-a dublat, și am crescut numărul de artere pe care s-a lucrat cu mașinile în sensul de intrare, respectiv ieșire. Traficul s-a menținut în condiții normale, nu au existat blocaje, iar mașinile au trecut repede, indiferent de numărul lor. Am suplimentat tot timpul personalul și am ținut legătura cu statul vecin. Numărul de persoane care trec prin vama Sculeni crește cu aproximativ 50% și înaintea sărbătorilor pascale, și după, deoarece majoritatea persoanelor se îndreaptă către Republica Moldova și, ulteior sărbătorilor, se întorc”, au declarat repezentanții Postului Vamal de la Sculeni.

Cu o zi înaintea Învierii Domnului, numărul de mașini care trec granița a scăzut considerabil, însă după această scurtă vacanță se vor forma noi cozi, de această dată, la intrarea în România.

cozi de masini si tiruri
În luna martie 2022, Vama Sculeni a fost copleșită de un flux de mașini ce măsura până la 8 km

Intimidați de cozile imense, unii șoferi au făcut cale întoarsă

Din cauza numărului mare de refugiați ucraineni, în martie 2022, la intrarea în țară, oamenii au așteptat și 15 ore
Din cauza numărului mare de refugiați ucraineni, în martie 2022, la intrarea în țară, oamenii au așteptat și 15 ore

„Vineri, în ziua de 22 aprilie 2022, am plecat spre Republica Moldova, la părinți. Din păcate, la ora la care am ajuns în apropierea vămii Sculeni era o coadă imensă și am ales să întorc mașina și să trec granița pe la Stânca, știind că traficul e mult mai lejer în acea zonă”, a declarat Stela Botnărescu, unul dintre șoferii afectați de numărul mare de mașini de la graniță.

Un alt șofer care se ocupă cu transportul de pasageri pe ruta Iași – Soroca a declarat că nu a fost afectat în mod special de condițiile de trafic.

„Cozile au fost similare cu cele cauzate de sărbătorile din anii trecuți. Noi, șoferii care transportă pasageri, avem pistă aparte și cozi separate. Avem în față doar autocarele care circulă pe diverse rute, regulate sau neregulate deci nu suntem atât de afectați de traficul acesta. Cu toate astea, am fost și noi nevoiți să dublăm numărul de curse și să primim pasageri doar prin rezervări din cauza cererii crescute”, a precizat Ion Crețu, manager la o firmă de transport de persoane cu sediul în Republica Moldova.

O situație mai dificilă a avut loc în luna martie 2022, când cozi kilometrice de mașini s-au format la Sculeni, cu sensul de intrare în România. Acestea s-au întins pe o lungime de 8 km din cauza fluxului mare de refugiați ucraineni. Vameșii de la Sculeni au lucrat în regim de urgență ca să gestioneze cozile la care se putea sta peste 15 ore și erau folosite atât benzile de intrare, cât și cele de pe contrasens.

Adauga un comentariu