Prima pagină » Culinar » Cozonac împletit cu migdale şi stafide – Masa de Crăciun e mai delicioasă
Cozonac împletit cu migdale şi stafide - Masa de Crăciun e mai delicioasă

Cozonac împletit cu migdale şi stafide – Masa de Crăciun e mai delicioasă

16 dec. 2020, 12:08,
în Culinar

Pe masa de Crăciun, alături de cârnaţi şi pomana porcului, trebuie neapărat să faci loc şi unui cozonac împletit cu migdale şi stafide. Este delicios mâncat simplu ori cu un pahar de lapte cald. De ce tocmai această reţetă? Pentru că nu necesită mult timp pentru frământare.

Un cozonac împletit cu migdale şi stafide este ideal şi pentru cei dragi, şi pentru musafiri. Dacă nu îţi plac migdalele, evită-le. Stafidele, în schimb, e musai să fie încorporate în aluat, împreună cu nişte coajă de lămâie sau de portocală.

Ingrediente:

  • 550 g făină
  • 1 cub drojdie proaspătă
  • 2 gălbenuşuri
  • 300 ml lapte
  • 90 g zahăr
  • 90 g unt
  • 2-3 linguri unt topit
  • 1 ou
  • 65 g migdale
  • 70 g stafide înmuiate
  • 60 g migdale tocate
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1/2 linguriță sare

Mod de preparare cozonac împletit cu migdale şi stafide:

Prima dată se trece făina prin sită. Apoi se pune într-un lighean adânc şi se face o adâncitură în mijloc. Se încălzesc 2-3 linguri de lapte, în care se topeşte 1 linguriţă de zahăr şi drojdia sfărâmată. După ce s-a omogenizat totul, se toarnă în adâncitura din făină. Se acoperă cu un pumn de făină şi se ţine la cald, în jur de 20-25 de minute. În momentul în care făina de la suprafaţă arată ca şi cum ar fi crăpat, se adaugă restul de zahăr şi lapte, apoi ouăle, untul şi sarea. Se amestecă foarte bine, ca să se omogenizeze. Se frământă în jur de 10 minute sau până când aluatul dă semne că nu se mai lipeşte de pereţii ligheanului. Se acoperă totul cu un prosop curat şi se lasă vreo 30 de minute la dospit.

Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se adaugă în aluat stafidele, migdalele şi coaja de lămâie. Se împarte aluatul în 3. Fiecare parte se modelează sub formă de sul, după care toate trei se împletesc. Se sigilează capetele. Se unge tava cu puţin unt topit, se pune cozonacul împletit în ea şi se unge cu gălbenusurile bătute bine. La final se presară şi nişte migdale tocate mărunt.

Se bagă tava în cuptor. Dacă ţi se pare că se rumeneşte prea repede cozonacul, se acoperă cu o folie de aluminiu. Preparatul tău e gata în circa 60 de minute.

Scoate acest cozonac împletit cu migdale şi stafide din cuptor, acoperă-l cu un prosop şi ţine-l aşa. De ce? Pentru că se va menţine frăgezimea lui şi mai mult timp. În afară de rețeta aceasta, îți recomand și rețeta de cozonac făcut de chef Cătălin Scărlătescu.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025
Articole similare
Câte produse din Iași sunt pe rafturile supermarketurilor? Director: „Toate rețelele marilor magazine sunt interesate să încheie contracte cu producătorii locali”
02:00
Câte produse din Iași sunt pe rafturile supermarketurilor? Director: „Toate rețelele marilor magazine sunt interesate să încheie contracte cu producătorii locali”
Primarul din Iași, amendat cu 100.000 de lei, se revoltă: „Asta e România. I-a speriat ministra că îi schimbă și au plan de amenzi”
02:00
Primarul din Iași, amendat cu 100.000 de lei, se revoltă: „Asta e România. I-a speriat ministra că îi schimbă și au plan de amenzi”
Mesajul unui cunoscut om de afaceri din Iași, după un control de la Antifraudă. „Nu am mai trăit așa ceva în 20 de ani de antreprenoriat”
02:00
Mesajul unui cunoscut om de afaceri din Iași, după un control de la Antifraudă. „Nu am mai trăit așa ceva în 20 de ani de antreprenoriat”
Situație revoltătoare la CTP Iași! O pensionară de 72 de ani, umilită și lăsată fără card după o călătorie cu autobuzul 44. Iată cum s-a întâmplat totul
02:00
FOTO Situație revoltătoare la CTP Iași! O pensionară de 72 de ani, umilită și lăsată fără card după o călătorie cu autobuzul 44. Iată cum s-a întâmplat totul
Mister: bărbatul, spulberat de o femeie la volanul unui Mercedes, la ieșirea din Lețcani, nu a fost nici acum identificat
02:00
FOTOVIDEO Mister: bărbatul, spulberat de o femeie la volanul unui Mercedes, la ieșirea din Lețcani, nu a fost nici acum identificat
O firmă din județul Neamț va furniza microbuzul pentru elevii din comuna Tomești! Investiția depășește 400.000 de lei
02:00
O firmă din județul Neamț va furniza microbuzul pentru elevii din comuna Tomești! Investiția depășește 400.000 de lei
Se râde copios pe faza asta. Și foști colegi și foști profesori
02:00
Se râde copios pe faza asta. Și foști colegi și foști profesori
Asta da scuză: un șofer din Iași, prins beat „turtă” la volan, le-a spus polițiștilor că a fost nevoit să conducă pentru că un vecin de-al său murise, iar copiilor le era teamă să stea singuri
02:00
Asta da scuză: un șofer din Iași, prins beat „turtă” la volan, le-a spus polițiștilor că a fost nevoit să conducă pentru că un vecin de-al său murise, iar copiilor le era teamă să stea singuri
Peste 70% dintre angajatorii din Iași s-au înscris în REGES Online. Termenul expiră pe 31 decembrie 2025, iar amenzile ajung până la 20.000 de lei
02:00
Peste 70% dintre angajatorii din Iași s-au înscris în REGES Online. Termenul expiră pe 31 decembrie 2025, iar amenzile ajung până la 20.000 de lei
Răzvan Timofciuc și Sorin Marcel Colesniuc – ambii candidați pentru postul de manager la Palatul Culturii – au un trecut controversat
02:00
Răzvan Timofciuc și Sorin Marcel Colesniuc – ambii candidați pentru postul de manager la Palatul Culturii – au un trecut controversat