Prima pagină » Culinar » Cozonac pufos ca la mama acasă. Rețeta tradițională care îți va aminti de copilărie

Cozonac pufos ca la mama acasă. Rețeta tradițională care îți va aminti de copilărie

07 apr. 2022, 12:42,
în Culinar

Tot mai multe gospodine vor să afle secretele preparării unui cozonac pufos ca la mama acasă. Dacă ținem cont de trucurile de odinioară, vom obține la final un cozonac de casă delicios, fraged și aromat. Acesta este ușor de făcut, însă este important să folosim ingrediente de calitate și să facem un aluat pufos. Iată rețeta tradițională care îți va aminti de copilărie.

Cozonac pufos ca la mama acasă, deliciul perfect la masa de Paști

La masa de Paști nelipsit este gustosul cozonac făcut după rețeta de odinioară. Dacă vrem să readucem la masă aromele copilăriei, putem pregăti foarte ușor un cozonac pufos. Tot ce trebuie să facem este să folosim ingrediente de calitate și să ținem cont de câteva trucuri folosite de mame pentru a obține cel mai bun cozonac.

Astfel, la final ne vom încânta papilele gustative cu un preparat culinar desăvârșit, iar succesul va fi garantat. Important este să pregătim mai întâi un aluat fraged de cozonac, făcut după rețeta bunicii.

Pentru cei mai pretențioși de la masă putem face un cozonac îmbătat, gustos și cu un aspect inedit. Umplut cu nucă, stafide și rahat, cozonacul de casă este vedeta meselor de Paști. Unele doamne preferă să facă un cozonac fără frământare, ușor de pregătit, dar fraged și aromat. Rețetele sunt diverse și spectaculoase. Totul ține de ingredientele folosite, de frământarea aluatului și de modul de preparare, pentru ca în final să obținem cei mai buni cozonaci ca la mama acasă.

Rețeta cu care vei aduce la masă aromele copilăriei

Dacă vrem să facem un cozonac pufos ca la mama acasă atunci vom avea nevoie de 1 kg de făină, 2 cubulețe de drojdie proaspătă, 500 ml de lapte, 250 g de zahăr tos, 200 g de unt, 6 gălbenușuri, o linguriță de sare, 3 pliculețe de zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie sau de portocală și umplutură după preferințe.

După ce se cerne bine făina, se pune într-un vas mare, apoi se pregătește maiaua. Se pune zahărul în laptele călduț și se amestecă până se topește zahărul. Drojdia se diluează în 2 linguri de lapte, apoi se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Maiaua se pune în vasul cu făină și se lasă timp de 30 de minute.

După ce maiaua și-a dublat volumul, se adaugă restul de lapte și gălbenușurile de ou bătute spumă. După ce se adaugă puțină sare și răzătura de lămâie sau de portocală, se începe frământarea aluatului. Când acesta devine elastic și nu se mai lipește de mâini, se lasă la dospit timp de o oră într-un loc călduros.

După ce aluatul de cozonac a crescut suficient, se împarte în patru părți. Fiecare bucată de aluat se întinde foarte bine apoi se pune umplutura făcută după preferințe, cu cacao, nucă, stafide și rahat.

Cele patru foi de aluat se rulează împreună cu delicioasa umplutură, apoi se împletesc două câte două. După aceea se pregătesc tăvile de copt. Acestea trebuie unse cu unt și tapetate cu hârtie de copt. Se pun cozonacii în tăvile de copt, apoi se ung cu puțin gălbenuș de ou.

Se pun cozonacii în cuptorul încins și se supraveghează până când aceștia sunt gata. Cu siguranță vom obține la final cei mai buni cozonaci de casă, gustoși, pufoși și aromați.

De la masa de Paști nu trebuie să lipsească un cozonac pufos ca la mama acasă, fraged, aromat și ușor de făcut. Dacă ținem cont de secretele din rețeta de odinioară, vom readuce la masă aromele din vremea copilăriei.


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024