Prima pagină » Eveniment-Social » Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi – VIDEO
Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi - VIDEO

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi – VIDEO

22 dec. 2023, 14:34,
în Eveniment-Social

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea: „Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor” (Luca 2,11). În Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie 2023), prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, va începe la ora 22.00.

În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Iosif Păuleţ va celebra în catedrală la ora 11.00. În aceeaşi zi vor mai fi Liturghii la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri) şi 18.00.

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi

A doua zi, Sfântul Ştefan, primul martir (26 decembrie), şi a treia zi, Sfântul Ioan, apostol şi evanghelist (27 decembrie), Liturghiile vor fi la orele: 8.00, 11.00 şi 18.00.

Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, episcopul de Iaşi a adresat o scrisoare pastorală, amintind că la Crăciun „răsună din nou vestea plină de bucurie a îngerilor: Nu vă temeţi, astăzi vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!” (Lc 2,10).

În continuarea scrisorii sale pastorale, păstorul Diecezei de Iaşi subliniază importanţa găsirii unui timp de tăcere, pentru că „Isus continuă să bată şi astăzi la uşa inimii fiecăruia dintre noi. Acest sunet se poate percepe doar în tăcere. El bate şi aşteaptă. Nu vrea să intre cu forţa în viaţa noastră. Nu vrea să fie un intrus, ci un prieten şi un oaspete dorit. Dacă îi deschidem uşa, dacă îl primim cu drag în viaţa noastră, atunci este Crăciunul, este lumina care pătrunde în inimă, este speranţa ce renaşte, este iubirea care dă viaţă”.

„Vă doresc din toată inima să simţiţi din plin bucuria Crăciunului şi mângâierea Domnului care vine la noi! Adunaţi în jurul altarului, la celebrările sfinte de Crăciun, să-i cerem lui Isus ca bucuria dătătoare de speranţă a naşterii sale să rămână aprinsă în inimile noastre şi să ne însoţească mereu, mai ales în momente de încercare”, a mai amintit PS Iosif la finalul scrisorii sale pastorale.

Textul integral al scrisorii pastorale poate fi citit pe site-ul Episcopiei de Iaşi (www.ercis.ro): PS Iosif Păuleţ: „Astăzi ni s-a născut Mântuitorul!” – Scrisoarea pastorală de Crăciun 2023. Totodată, aici poate fi găsită şi o variantă audio şi video.

În zilele dinainte de Crăciun credincioşii au fost chemaţi să se pregătească sufleteşte, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu şi să ia hotărâri bune pentru viaţa lor. Preoţii i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie.

În scop educativ şi pedagogic, naşterea lui Isus este reprezentată în catedrală prin aşa-numitul „presepiu” (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele). Pentru aceasta s-au folosit statui şi diferite materiale. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peşteră de pe terenul său o scenă cu naşterea lui Isus, aşa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruş, câteva oiţe şi o ieslişoară în care a aşezat un copilaş din lemn. În noaptea de Crăciun, Sfântul Francisc, însoţit de mulţi prieteni şi de săteni, a venit la presepiu pentru a sărbători Naşterea lui Isus, prin celebrarea Sfintei Liturghii. Cei prezenţi au lăcrimat de bucurie când Francisc citea evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat şi în anii următori şi se păstrează şi astăzi. La Crăciunul din acest an se împlinesc 800 de ani de la acel moment.

Un alt simbol al Crăciunului este bradul care îl reprezintă pe Isus Cristos, cel care este veşnic viu. În acelaşi timp, aminteşte de pomul paradisului, principiul vieţii şi al cunoaşterii. Pomul (bradul) împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naştere o dată cu venirea lui Isus Cristos, Mesia.

Liturghiile, colindele, Fecioara cu pruncul, păstorii, îngerii şi magii îi invită pe toţi să nu uite că în viaţa în care se naşte Cristos e din nou Crăciunul, e din nou bucurie şi pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`