Prima pagină » Culinar » Crap prăjit în mălai sau făină, cu mujdei și mămăligă. O rețetă tradițională, plină de savoare!

Crap prăjit în mălai sau făină, cu mujdei și mămăligă. O rețetă tradițională, plină de savoare!

04 nov. 2024, 08:54,
Redacția BZI în Culinar

Crapul prăjit în mălai sau făină cu mujdei și mămăliguță este cea mai simplă rețetă de pește, fiind preparat ca la Dunăre, mai mult de atât, se poate face și pane în crustă de pesmet. Acest preparat este o adevărată delicatesă, care va încânta papilele gustative chiar și celor mai pretențioși iubitori de pește.

Tare bun este un crap prăjit în mălai sau făină, mai ales dacă peștele este proaspăt, prins în aceeși zi și care nici nu este prea gras. Acest preparat este unul simplu și delicios care va fi pe placul întregii familii.

Rețeta pentru crap prăjit în mălai sau făină, cu mujdei și mămăligă

Crapul prăjit în crustă de mălai sau făină, cu mujdei și mămăligă este un preparat pe gustul românilor, fără doar și poate, fiind o rețetă tradițională de-a noastră. Acest preparat se face în doar 20 de minute.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de 2 kg de pește proaspăt, puteți folosi scrumbie, novac, sau orice pește vă place, sare, piper, mălai sau făină albă, cca. 500 ml ulei de floarea soarelui, mujdei simplu sau cremos și mămăligă.

Primul pas constă în eviscerarea peștele, se îndepărtează branhiile, se curăță de solzi și se clătește cu apă rece. Apoi se șterge bine cu șervețele absorbante, apoi puteți să filetați peștele dacă doriți să scăpați de oase de la bun început. Se îndepărtează și  înotătoarele dorsale și laterale cu ajutorul unui cuțit sau cu o foarfecă.

Crapul se taie în rondele sau în felii. Bucățile de pește se asezonează cu sare din belșug si puțin piper negru măcinat. Se lasă peștele să stea măcar 10 minute, să-si tragă condimentele. Fiecare bucată de pește se trece fie prin mălai, fie prin făină albă, pe ambele părți.

Indicații de preparare

Bucățile de pește se scutură ușor și se așază pe un platou. Se încinge o cantitate mai mare de ulei într-o tigaie mai adâncă. Stratul de ulei trebuie sa fie de măcar 2-3 degete înalțime. Punem câte 2-3 bucăți de pește odată, în funcție de dimensiunile tigăii și ale pieselor.

Prăjirea crapului dureaza 4 – 5 minute la foc mediu spre înalt. După 2 minute verificăm dacă s-a rumenit pe o parte și întoarcem feliile și pe verso. Continuăm similar și cu restul bucăților de pește. Feliile de crap prăjit se scurg bine de grăsime si se așeaza pe un platou bine tapetat cu șervețele absorbante.

Lângă acest crap prăjit merge tare bine o mămăligă fierbinte și un mujdei simplu sau unul cremos adică un sarmuzac, pastă de usturoi frecată la mojar. Acest sarmuzac este o rețetă de mujdei lipovenesc, perfect pentru un pește într-o crustă de mălai.

Aveți nevoie doar de 3 căpățâni de usturoi, 3 linguri de oțet sau 3 linguri zeamă de lămâie, 100 ml ulei, pătrunjel verde sau mărar, sare.

Zdrobește usturoiul într-un mojar până când obții o pasta densă. Pune apoi usturoiul într-un bol, pune sare, cât preferi, și amestecă bine. Începe acum să torni ulei, treptat, la fel ca la maioneză, și să amesteci până la omogenizare.

Aproape de final, când mai ai puțin ulei de adăugat, pune și zeama de lămâie sau oțetul. Amestecă bine totul și adaugă acum restul de ulei care ți-a mai rămas, ai astfel un sarmuzac perfect pentru un crap prăjit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`