Stiri medicale

Creierul are mai multe asemanari cu testiculele decat ai putea crede

Publicat: 03 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Creierul are mai multe asemanari cu testiculele decat ai putea crede
Cercetatorii britanici si portughezi spun ca exista similitudini celulare si moleculare intre creier si testicule.

Cercetatorii britanici si portughezi spun ca exista similitudini celulare si moleculare intre creier si testicule.

„Mai multe dovezi indica prezenta unor asemanari marcate intre creierul uman si testicule. Intelegerea acestor asemanari si implicatiile acestora a devenit un subiect de interes in randul comunitatii stiintifice”, spun cercetatorii de la universitatile din Birmingham (Marea Britanie) si Aveiro (Portugalia). Exista multe caracteristici moleculare comune care au aparut cand au fost studiate tesuturile reciproce. „Si la nivel functional, neuronii umani si spermatozoizii impartasesc o serie de caracteristici”, insista cercetatorii intr-un studiu publicat recent.

Pentru oamenii de stiinta, aprofundarea acestei cercetari ar ajuta la intelegerea anumitor disfunctii care afecteaza creierul si testiculele, cu scopul de a gasi noi cai terapeutice.

Cu toate acestea, creierul si testiculele au functii diferite

„Atunci cand creierul uman si testiculele, doua tesuturi aparent separate, cu functii foarte diferite, au fost comparate, mai multe asemanari, variind de la nivelul de organizare moleculara la celulara, au devenit evidente”, explica oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, cele doua organe au in mod clar functii si morfologii diferite, care nu au nimic in comun! Dar cercetatorii au descoperit ca creierul si testiculele sunt, dintre diferitele organe din corpul uman, cele care impart cele mai multe gene. Si mai recent au gasit o legatura intre inteligenta generala si calitatea spermei (concentratia spermei, numarul si motilitatea).

Acum acestia incearca sa stabileasca daca exista o asociere intre disfunctia sexuala masculina si tulburarile neurologice.

Adauga un comentariu