Prima pagină » Economic Local » Crescătorii de bovine, din Iași, primesc subvenția de 100 de euro de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură
Crescătorii de bovine, din Iași, primesc subvenția de 100 de euro de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură

Crescătorii de bovine, din Iași, primesc subvenția de 100 de euro de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură

13 apr. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Crescătorii de bovine, din Iași, primesc de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenția de 100 de euro/cap de animal. Banii sunt acordați în schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

APIA a demarat plățile către fermierii care au înregistrat pierderi financiare din cauza crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Din Iași, sunt eligibili 56 de fermieri care au ferme cu bovine, care au 1.912 capete. Astfel, suma primită de crescătorii de bovine de carne este de 191.200 de euro.

Banii sunt virați deja în conturile beneficiarilor. Suma plătită la nivel național este în valoare de 51.027.656 de lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 3.945 de beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 103.433 de capete bovine de carne și bubaline. Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr. 13/2024, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Crescătorii de bovine, din Iași, primesc subvenția de 100 de euro

Tot 100 de euro la hectar se acordă pentru ieșenii cu terenuri agricole, în cadrul schemei care susține fermierii afectați de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cursul utilizat este cel stabilit la rata de schimb de 4,9334 lei pentru 1 euro. Plățile se fac până la 30 iunie 2024.

Ieșenii mai pot depune cereri la APIA pentru obținerea granturilor în valoare de 100 de euro, la hectar, în schema de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale. Valoarea maximă acordată unui beneficiar este echivalentul în lei a 280.000 de euro. Bugetul alocat acestui program este de 1,2 miliarde de lei. Plățile se fac tot până pe 30 iunie 2024. Fermierii din Iași au protestat în diverse zone ale țării timp de câteva zile, dar s-au extins și în alte state europene.

A început campania de depunere a cererilor unice la APIA

Fermierii din Iași pot depune, în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectorului vegetal şi zootehnic. Și în acest an, agricultorii vor putea înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform „Instrucțiunilor de utilizare IPA-Online” (accesibile în aplicaţie). Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa, mai întâi, responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Ieșenii trebuie să completeze o singură cerere de plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. Pe de altă parte crescătorii de bovine, din Iași, primesc subvenția de 100 de euro de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *