Sanatate

Creștere libidoului la femei. Cum se manifestă fenomenul înainte de debutul menstruației

Publicat: 11 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Creștere libidoului la femei. Cum se manifestă fenomenul înainte de debutul menstruației
În timpul primei faze a ciclului menstrual, mai mulți foliculi cresc și se maturizează în ovare și crește și nivelul de estrogen din sânge

Termenul de creștere libidoului la femei este utilizat în mod obișnuit pentru a descrie dorința sexuală sau dorința de activitate sexuală. Medicina modernă recunoaște importanța libidoului ca fiind unul dintre indicatorii cheie ai sănătății generale și ai calității vieții.

Deși libidoul din zilele noastre este influențat de mulți factori, de la cei psihologici la cei culturali, natura sa are origini evolutive. Dorința sexuală este o caracteristică comună a reproducerii mamiferelor și păsărilor. Activitatea sexuală la multe specii variază în funcție de ciclul sexual, adică de schimbările periodice din corpul femeii de la o ovulație la alta. Faptul este că probabilitatea de concepție nu este uniformă, ci variază în funcție de faza ciclului. Oamenii, de exemplu, fac parte din categoria poliestericelor, adică speciile care au cicluri sexuale care se repetă pe parcursul anului. Deși bărbatul poate concepe un copil aproape în orice zi, în zilele de ovulație, fertilizarea este mai probabilă. Libidoul tinde, de asemenea, să fie mai mare în aceste zile.

un cuplu care se imbratiseaza si zambesc
Nivelurile scăzute de estrogen și cele ridicate de progesteron de la sfârșitul ciclului duc la scăderea libidoului

Creștere libidoului la femei. Principalii hormoni care reglează dorința sexuală

Fluctuațiile libidoului sunt un mecanism de creștere a frecvenței actului sexual în zilele cele mai favorabile pentru concepție. Libidoul este o forță importantă a selecției naturale care te încurajează să te reproduci cât mai eficient posibil și să transmiți materialul tău genetic generației următoare, adică să câștigi la loteria evoluției.

Principalii hormoni care reglează apetitul sexual sunt hormonii sexuali, estrogenul, progesteronul și testosteronul. Toți cei trei hormoni sunt prezenți atât în organismul masculin, cât și în cel feminin. Cu toate acestea, la femei există mult mai puțin testosteron decât la bărbați. În schimb, estrogenul și progesteronul sunt mai degrabă hormoni sexuali feminini.

un cuplu care sta in pat si se imbratiseaza
Principalii hormoni care reglează apetitul sexual sunt hormonii sexuali, estrogenul, progesteronul și testosteronul

În timpul primei faze a ciclului menstrual, mai mulți foliculi cresc și se maturizează în ovare și crește și nivelul de estrogen din sânge. Cu aproximativ o săptămână înainte de ovulație se identifică un singur folicul dominant care continuă să crească. Acesta poate provoca declanșarea migrenei cu aură.

Foliculii rămași își opresc dezvoltarea și suferă procesul opus, atrezia. Concentrația de estrogen în sânge crește și mai mult, din cauza producției de hormon de către foliculul dominant. La mijlocul ciclului, foliculul explodează și are loc ovulația, adică eliberarea ovulului în uter prin trompele uterine. După ovulație, nivelul de estrogen scade treptat și pot apărea scurgeri albe.

Când libidoul este mai puternic? Cum se manifesta fenomenul în viața intimă a partenerilor

Experimentele au arătat că atât bărbații, cât și femeile apreciază ca fiind mai atrăgătoare imaginile cu chipuri de femei realizate înainte de ovulație decât imaginile cu aceleași femei deja după ovulație. Libidoul feminin este, de asemenea, cel mai puternic în zilele apropiate de ovulație, când estrogenul este la apogeu.  În aceste zile poate apărea durerea în partea dreaptă.

femeie care sta suparata pe pat si un barbat o priveste insistent
Foliculii rămași își opresc dezvoltarea și suferă procesul opus, atrezia

În plus, estrogenul joacă un rol important în sănătatea femeii, stimulând energia și sporind atractivitatea. Ovulația este urmată de cea de-a doua fază a ciclului menstrual. În locul foliculului explodat se formează un corp galben, care secretă progesteron. Dacă nu are loc fertilizarea, până la sfârșitul ciclului menstrual, corpul galben se dezintegrează și nivelul de progesteron scade.

Nivelurile scăzute de estrogen și cele ridicate de progesteron de la sfârșitul ciclului duc la scăderea libidoului. Dorința sexuală crește din nou odată cu debutul menstruației. Cu toate acestea, deoarece cu aproximativ o săptămână înainte de sfârșitul ciclului, atât nivelul de progesteron, cât și cel de estrogen scad în același timp, pot apărea simptomele sindromului premenstrual. Acestea se manifestă prin umflături, balonare, letargie și schimbări de dispoziție.

În cazul femeilor care iau contraceptive hormonale, fluctuațiile hormonale sunt mai puțin pronunțate, astfel încât creșterea libidoului la femei nu este atât de vizibilă. Este posibil ca unele femei care iau contraceptive orale să nu observe deloc modificări ale apetitului lor sexual, în timp ce altele raportează scăderea libidoului ca efect secundar nedorit.

barbat care saruta o femeie pe frunte
În plus, estrogenul joacă un rol important în sănătatea femeii, stimulând energia și sporind atractivitatea
Adauga un comentariu