Senatorii din Comisia de Muncă au adoptat, marți, 11 august 2020, un raport de respingere a Ordonanţei de Urgenţă care făcea referire la creșterea de la 1 septembrie cu 20 de puncte procentuale a alocațiilor pentru copii.
Creșterea alocațiilor pentru copii. OUG respinsă de senatori
Ordonanța de Urgență prevede creșterea în trepte a alocațiilor pentru copii, însă social-democrații care dețin majoritatea consideră că sunt bani pentru dublarea alocațiilor.
Proiectul urmează să intre la vot final în plen în cursul zilei de marți, 11 august 2020.
UPDATE: S-a votat respingerea ordonanţei privind majorarea etapizată a alocațiilor. Rămâne cum a stabilit Guvernul, în momentul de faţă. Ordonanţa este încă în vigoare, dar prevede o majorare cu doar 20% a alocaţiilor copiilor, începând cu luna august.
Senatul a respins ordonanţa Guvernului, urmând să plece către Camera Deputaţilor. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, care mai poate trage de timp cel puţin 20 de zile. Apoi, poate ataca la Curtea Constituțională a României legea de respingere a OUG.
Premierul României, despre creșterea pensiilor și alocațiilor
Devine din ce în ce mai clar faptul că pensiile și alocațiile nu vor crește așa cum prevăd legile în vigoare, cu 40% și respectiv 100%. Guvernul își dorește creșterea pensiilor și a alocațiilor copiilor, însă va face acest lucru atunci când majorările se vor putea baza pe o „realitate economică”, a spus, joi, premierul Ludovic Orban.
Întrebat, joi, într-o conferință de presă, la Constanța, când vor crește pensiile și alocațiilor copiilor, Ludovic Orban a răspuns că acest lucru se va întâmpla atunci când „vom adopta un act normativ”.
„Cert este că ne dorim și creșterea alocațiilor și creșterea pensiilor, dar această creștere trebuie să se bazeze pe o realitate economică. Orice creștere trebuie să poată să fie plătită și să se bazeze cu adevărat pe venituri atât ale bugetului de stat, cât și ale bugetului de pensii”, a spus Orban, fără a oferi o dată certă.
Premierul a dat avertizări că oricine ar putea crește pensiile și alocațiile „pe hârtie”, dar ar duce România în incapacitate de plată sau în situația ca aceste sume majorate să nu mai poată fi plătite.
Creșterea alocațiilor în mai multe etape
Conform legii promulgate de președinte la începutul acestui an, pe 14 ianuarie, alocațiile ar trebui să fie mărite de la 1 august.
„- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
– 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”, se arată în textul legii.
”Vom creşte alocaţiile. Ne-am gandit la un mecanism care va permite o creştere in mai multe aetape, Procentul de creştere şi ritmul depind de prognozele pe care le vom face”, a afirmat Ludovic Orban.
Ministrul Florin Cîţu a anunțat că alocaţiile vor fi majorate cu 15 procente
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent „în jurul a 15%”. Proiectul este în avizare şi va intra în şedinţa de Guvern.
„La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă. E o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională. Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. Şi în creşterea pensiilor şi în cea a alocaţiilor trebuie luat în considerare că am cheltuit cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Înterpelat care ar fi procentul de majorare luat în calcul, Cîţu a precizat că este mai mare decât propunerea făcută pentru pensii. Propunerea era de majorare cu 10%, inițial.
„Premierul va anunţa (cu cât vor creşte alocaţiile – n.r.). Creşterea e mai mare decât am propus să crească la pensii. În jurul acestei cifre de 15%, da. Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil”, a precizat ministrul.