Eveniment-Social

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului! Acesta a fost duhovnicul unui mare sfânt român

Publicat: 25 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului Acesta a fost duhovnicul unui mare sfânt român
Joi, 25 aprilie 2024, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Joi, 25 aprilie 2024, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. Tot pe 25 aprilie, este sărbătorit și Sfântul Evanghelist Marcu.

Cine a fost Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul Vasile s-a născut în anul 1692, în Poiana Mărului, o localitate din Poltava, Ucraina. Acesta a ajuns în Țara Românească în timpul lui Constantin Brâncoveanu și a mitropolitului Antim Ivireanu. Împreună cu mai mulți ucenici, Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a intrat în obștea mănăstirii Dălhăuți, unde a viețuit timp de 20 de ani. La scurt timp după ce a ajuns la mănăstirea din Focșani, Vasile a fost hirotonit, iar mai apoi, pe când nici nu avea încă 30 de ani, a ajuns stareț.  Sfântul Vasile a adunat în jurul său o obște de 40 de monahi, pe care i-a desprins cu ascultarea, smerenia și cu tăcerea.

Astfel, starețul a făcut o adevărată școală de trăire isihastră. Sfântul Cuvios Vasile a înființat mai multe mănăstiri în Buzău și Vrancea, iar mai apoi s-a retras la Mănăstirea Poiana Mărului. De numele acestuia este legată practica rugăciunii minții. Sfântul Vasile de la Poiana Mărului nu doar că a dus o viață duhovnicească și ascetică, ci a fost și un bun cunoscător al scrierilor patristice și postpatristice, pe care le-a tradus în limba română. Mare stareț este și autorul câtorva „Cuvinte”, despre paza minții, rugăciune și creștere duhovnicească, dar a mai semnat și scurte introduceri la scrierile filocalice. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a fost părintele duhovnicesc al starețului Paisie de la Neamț. Sfântul Cuvios Vasile de Poiana Mărului a trecut la cele veșnice la data de 25 aprilie 1767. Datorită vieții sale plăcute lui Dumnezeu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ședința din 4-5 martie 2003, ca monahul Vasile de la Poiana Mărului să treacă în rândul sfinților.

În data de 25 aprilie, e sărbătorit și Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Manastirea Poiana Mărului
Sfântul Cuvios Vasile a înființat mai multe mănăstiri în Buzău și Vrancea, iar mai apoi s-a retras la Mănăstirea Poiana Mărului

În data de 25 aprilie, pe lângă pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului este sărbătorit și Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, ce i-a însoțit pe Sfântul Apostol Pavel și pe Barnaba, vărul său, în prima călătorie misionară, iar după ce merge cu Barnaba în Cipru, îl însoțește din nou pe Sfântul Apostol Pavel la Roma. Acolo se întâlnește cu Sfântul Apostol Petru și după predica lui va scrie Evanghelia care îi poartă numele. După tradiție, Sfântul Marcu a înființat Biserica din Alexandria, unde a fost numit episcop. Se crede că a murit martir în timpul sărbătorilor de Paște, fiind scos din catacomba în care săvârșea Sfânta Liturghie, legat cu funii și târât prin oraș.

Sfântul Evanghelist Marcu, pomenit de Biserica noastră la 25 aprilie, este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei. Leul, semnul distinctiv al Sfântului Marcu, se află pe blazonul Patriarhiei pentru a arăta originea apostolică a creștinismului din această zonă a Africii. Aceasta este una din cele cinci patriarhate antice ale Bisericii, membrp a „Pentarhiei”. Ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenica.

Adauga un comentariu