Incertitudinile din economie ar trebui să ne pună pe gânduri, în următoarea perioadă, de aceea specialiștii vin cu mai multe sfaturi pentru a trece mai ușor peste aceste situații care se pot agrava din punct de vedere financiar. Prof. univ. dr. Cristian Popescu în cadrul FEEA, economist din Iași, discută pentru BZI despre împrumuturi, dacă este un moment oportun pentru a face un credit
Situația economică la nivel global se răsfrânge și în România, astfel că populația trebuie să fie atentă la alegerile pe care le face din punct de vedere financiar. Specialiștii în economie din Iași oferă câteva sfaturi pentru a trece mai ușor peste aceste incertitudini din economie. Un subiect important este cel privind împrumuturile. Prof. univ. dr. Cristian Popescu în cadrul FEEA-UAIC, economist din Iași, explică dacă este momentul potrivit să facem un credit la bancă.
„Dacă vorbim despre împrumuturi, în cazul în care crește riscul, niciodată nu se recomandă luarea împrumuturilor. Pentru că vorbim de riscuri de șomaj, de faliment, pentru cei care au afaceri. Vorbim de tot felul de riscuri care se acumulează și care pot să împiedice ulterior sau să creeze mari probleme în ceea ce privește restituirea creditului. În contextul a ceea ce se întâmplă în politica mondială în ceea ce privește sistarea relațiilor comerciale, încetinirea relațiilor comerciale, atunci este clar că va avea loc o restrângere a produsului intern brut (PIB) în fiecare din țările care au fost angrenate și inclusiv la noi. Asta înseamnă, de obicei, diminuarea încasărilor, în principiu, a veniturilor realizate de către firme și, pe de altă parte, de către angajați. Mai poate însemna șomaj, cum am spus mai devreme. Vă dați seama ce înseamnă pentru o gospodărie, care are angajate credite, ca cel puțin unul dintre membri să nu mai aibă sursă de venit, și atunci este o tragedie”, explică prof. univ. dr. Cristian Popescu, economist din Iași.
Cristian Popescu, profesor FEEA din Iași, despre credite: „Îndemnul economiștilor este prudență, ca în orice situație”
Specialistul adaugă faptul că ar putea să scadă costurile împrumuturilor în următoarea perioadă.
„Nu mai vorbim că suntem la niște costuri foarte ridicate ale împrumuturilor, deocamdată. Pe viitor, este foarte posibil să scadă aceste costuri ale împrumuturilor, dar vom vedea ce se va întâmpla. Deci, clar, îndemnul economiștilor este prudență, ca în orice situație. Este posibil să nu se întâmple așa cum spunem noi, economiștii, în anul 2025, pentru că vorbim de o probabilitate și nu despre o certitudine. Noi suntem la fel ca doctorii. Putem spune că ți se poate întâmpla, dacă nu faci așa. Este posibil ca tu să fii mai puternic și să nu ți se întâmple treaba asta”, mai spune specialistul din Iași.
Pe de altă parte, un tânăr din Iași a luat 16 credite în 8 luni ca să călătorească și să-și cumpere telefoane scumpe.
Ieșenii trebuie să fie atenți, dacă vor să acceseze un credit
Specialiștii din domeniul financiar avertizează în legătură cu dependența de creditele bancare. Ieșenii care vor să scape de ratele de la bancă pot consulta sfaturile oferite de Diana Voiniciuc. Tânăra din Iași este consultant financiar, cu sute de clienți în portofoliu și sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale, unde îi informează cu privire la credite bancare, refinanțare sau investiții. Pe de altă parte, Cristian Popescu, economist din Iași și prof. univ. dr. în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEEA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), susține că, în această perioadă, creditele nu sunt necesare dacă reprezintă un risc și se poate ajunge la șomaj sau la falimentul afacerii.
ce e FEEA?