National

Cristian Tudor Popescu a plecat din platoul unei emisiuni unde era invitat Vlad Voiculescu

Publicat: 16 apr. 2021
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

”Îmi pare rău că a plecat. A fost unul dintre cei mai duri critici ai mei și voiam să abordăm mai multe teme.”, a reacționat Vlad Voiculescu.

Vineri seara, 16 aprilie, Cristian Tudor Popescu a participat la Digi 24, la o emisiune la care a fost invitat și Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății

După numai 30 de minute, Cristian Tudor Popescu a părăsit platoul emisiunii, după mai multe răspunsunri care l-au supărat pe jurnalist. Printre acestea se regăsește și „numărul morților din cauza COVID-19 ar fi mai mare cu câteva mii decât raportarea oficială”.

”Îmi pare rău că a plecat. A fost unul dintre cei mai duri critici ai mei și voiam să abordăm mai multe teme.”, a spus Vlad Voiculescu.

Cu toate acestea, realizatorul emisiunii a precizat că jurnalistul Cristian Tudor Popescu a plecat pentru că stabiliseră de la început că nu va rămâne toată ediția.

Vlad Voiculescu, despre cifrele măsluite: „Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”

Vineri seară, 16 aprilie, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a declarat că nu deține dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de COVID-19, însă diferența între datele raportate poate fi „de ordinul miilor.

Voiculescu a precizat că persoanele decedate sunt raportate prin intermediul a două platforme diferite: platforma INSP și platforma Ministerului Sănătății, ambele aflându-se sub coordonarea Ministerului de Interne.

„O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, a declarat ministrul demis, la Digi24.

„Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24.

„Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: „Datele nu sunt certe”

Fostul ministru nu a dorit să spună o cifră, în momentul în care a fost întrebat despre câte mii de cazuri este vorba.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. (…) Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Comentarii
  • ” … numărul morților din cauza COVID-19 ar fi mai mare cu câteva mii decât raportarea oficială.”

    Eu cred ca situatia e tocmai pe dos: numărul rapotat oficial al mortilor din cauza COVID-19 este mai mare dacat cel real, incluzandu-se la covid si mortii din alte cauze.

Adauga un comentariu