National

Cristian Tudor Popescu, reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după atacul adresat Patriarhului Daniel

Publicat: 03 nov. 2020

După ce l-a atacat prin cuvinte dure pe Patriarhul Daniel, Cristian Tudor Popescu a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Cei care au depus plângerea sunt membrii asociației „Neamunit”, iar reprezentantul acesteia a declarat că jurnalistul a jignit toți creștinii-ortodocși prin declarațiile pe care le-a făcut.

„Aceste declaraţii au declanşat prin virulenţa lor un val de ură împotriva Bisericii Ortodoxe şi a noastră, a credincioşilor de rând. Din perspectiva limbajului folosit, numitul C.T. Popescu a ales pluralul general al substantivelor, şi nu singularul, tocmai pentru a nu se rezuma la o singură persoană sau chiar la un grup de persoane, ci a înţeles să ne prejudicieze pe toţi cetăţenii care au ales ca religie ortodoxia”, precizează membrii asociaţiei.

Cristian Tudor Popescu a stârnit numeroase opinii negative, după ce a pornit un atac la adresa Patriarhului Daniel. Acesta a spus: „Pentru a prosti oamenii, şarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică”.

De ce a reacționat jurnalistul în acest fel

Jurnalistul a avut această reacție, după ce Patriarhul a transmis un mesaj guvernanților, la ceremoniile religioase desfăşurate de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. În cadrul liturghiei, Prea Fericitul a susținut că, după ce în anul 1989 a fost interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie, regimul comunist a căzut.

”În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o şedinţă importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la biserica Sf. Nicolae din apropiere.

Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 2007, chiar de Sf. Dimitrie, a fost înființat centru de presă Basilica al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora”, a spus atunci Patriarhul Daniel.

Reacția lui Dan Puric, după ce Cristian Tudor Popescu l-a atacat pe Patriarhul Daniel

Vineri seara, 30 octombrie, în cadrul unei emisiuni difuzate pe Antena 3, Dan Puric a reacționat la vorbele lui Cristian Tudor Popescu, referitoare la ortodocși și la Patriarhul Daniel, însă fără a-i pronunța numele. Astfel că, eseistul a spus că el este bucuros să se denumească o „vită ortodoxă”, deoarece „în iesle s-a născut Hristos”. Mai mult, Dan Puric a vorbit și despre protestele anti-covid, dar și despre tragedia de la Colectiv, de acum cinci ani.

„Dacă Patriarhul a fost insultat într-un mod ordinar, înseamnă că o să urmeze să facă și cu drapelul la fel. Țara este o rană deschisă, oamenii suferă. Patriarhul este un simbol, drapelul este un simbol. Putem scuipa pe tricolor liniștit, putem înjura biserica, putem înjura patriarhul. Eu sunt bucuros că sunt o ”vită ortodoxă”, săracul ăsta, psihopatul, m-a trimis înapoi în iesle! Acolo s-a născut Hristos, foarte bine a făcut.”, a afirmat Dan Puric.

 

Comentarii
  • Lingailor lui danut si habotnicilor care au ochelari de cai , Voi nu vedeti ca promovati si exacerbati o spirala care corespunde in lumea musulmana . Care pe care, cine e mai presus , Mohamed sau Isus , Nu va mai satura dracu’ de averi si putere , moralistii suliii

Adauga un comentariu