Prima pagină » Titlurile zilei » Cristian Vârtej a rămas printre ultimii butafori din Iași! Teatrul Național este locul unde de treizeci de ani își petrece mai mult timp decât acasă: „Este o meserie pe cale de dispariție” – GALERIE FOTO

Cristian Vârtej a rămas printre ultimii butafori din Iași! Teatrul Național este locul unde de treizeci de ani își petrece mai mult timp decât acasă: „Este o meserie pe cale de dispariție” – GALERIE FOTO

22 mart. 2024, 02:00, 4 ,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

De treizeci de ani, Cristian Vârtej este butafor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și persoana fără de care spectacolele pe care le îndrăgiți nu ar mai exista. Meseria pe care o practică a devenit, din păcate, una pe cale de dispariție, de care tinerii nu sunt interesați.

 

El este unul din cei doi butafori pe care îi mai are Iașul

L-am găsit pe pictorul și butaforul Cristian Vârtej, în vârstă de 54 de ani, în a doua lui casă, la atelierul său de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, unde de treizeci de ani lucrează cu migală la decorul spectacolelor. Are o meserie ce implică multă muncă, însă și multă pasiune.

Este printre ultimii butafori din Iași, fiind, din păcate, o meserie pe cale de dispariție. Acesta s-a angajat în urmă cu treizeci de ani la Teatrul Național din Iași, iar de atunci în același atelier lucrează cu migală la obiectele de decor ce îmbracă scena teatrului.

„Am terminat liceul de arte în Iași, după am început să lucrez în industrie, iar în anul 1995 am avut oportunitatea să particip la concursul pentru postul de butafor de la Teatrul Național. Era o meserie nouă și pentru mine, pentru că eu, în liceu, făcusem modelaj lut, și când am intrat aici, fostul butafor m-a învățat care sunt secretele acestei meserii. Nu am vrut să renunț niciodată, deși erau spectacole grele, dar, după ce termin o lucrare, există o satisfacție enormă. În urmă cu douăzeci de ani, am preluat și partea de pictură da la teatru”, declară Cristian Vârtej, pictor și butafor.

Cristian Vârtej este unul dintre cei doi butafori pe care îi mai are Iașul. De la vârsta de 25 de ani, îmbrățișează meseria pe care o are, fiind pregătit de fostul butafor Mircea Barbu, ce s-a stins din viață. Timp de patru ani, a învățat de la acesta tainele butaforiei și a reținut un lucru foarte important.

„Fostul butafor de la Teatrul Național, Mircea Barbu, a lucrat peste 45 de ani, iar eu aveam 25 de ani când l-am cunoscut. Un lucru foarte important pe care l-am reținut de la el este ca atunci când nu îmi iese un lucru să ies afară, să iau o gură de aer și abia după ce mă liniștesc să continui lucrarea cu forțe proaspete. De multe ori, nu ies lucrurile așa cum îmi doresc, însă cu multă muncă reușesc. Mircea Barbu m-a pregătit timp de patru ani, perioadă în care am lucrat împreună. Mi-a arătat tehnica, rezolvarea unor situații și am învățat foarte multe de la el din butaforia clasică”, spune Cristian Vârtej, pictor și butafor.

Butaforia este o meserie pe cale de dispariție

Cristian Vârtej are de gând ca peste aproximativ șase ani de zile să se pensioneze anticipat, însă își dorește din suflet să pregătească pe cineva care să ducă butaforia mai departe. De multe ori, acesta continuă munca migăloasă și acasă, chiar dacă ajunge la ore târzii.

„Butaforia este o meserie pe cale de dispariție, din păcate. Sunt tineri talentați care ar putea îmbrățișa meseria asta, dar cineva ar trebui să îi învețe tainele ei, fiind o meserie specială. Sunt foarte puțini butafori, în Iași sunt doar doi, eu fiind unul dintre ei. Cred că peste șase ani o să mă pensionez anticipat, din motive medicale. Aș fi bucuros ca înainte să mă pensionez să pregătesc pe cineva care să practice meseria, dar nu știu câți ar fi interesați, pentru că este multă muncă și este nevoie de multă răbdare.

Eu, chiar de multe ori, ajung acasă și mă gândesc la anumite soluții, fac schițe, munca mea continuă și acasă. Unele obiecte mai migăloase le-am făcut chiar și acasă, pentru liniștea mea sufletească. Au fost perioade în care salariile erau foarte mici, dar pasiunea mea m-a făcut să continui ceea ce fac”, mai spune Cristian Vârtej, pictor și butafor.

Comentarii
  • Bravo Cristi ! Unul din cei trei matematicieni din clasele 1-4 ! Numai bine !

  • Sa avem pardon: politicienii sunt cei mai mari butafori. Arta butaforiei nu este pe moarte, datorita lor. Diferenta este ca la teatru iti dai seama ca e butaforie. La vot, cei mai multi pun botu. Si stampila.

  • Felicitari si succes in continuare! Valoros om. Insa, faptul ca petrece mai mult timp la serviciu decat in familie, nu e normal. Si nu e singurul….

  • Cati butafori ar trebui sa aiba orasul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024