Prima pagină » Actualitate » Criza alimentară din Europa va fi cauzată din cauza embargoului impus Rusiei
Criza alimentară din Europa va fi cauzată din cauza embargoului impus Rusiei

Criza alimentară din Europa va fi cauzată din cauza embargoului impus Rusiei

06 mai 2022, 12:19, 1 ,
în Actualitate

Germania consideră că actuala criză economică și viitoarea criză alimentară din Europa va fi generată de embargoul impus Rusiei. Problemele vor apărea din cauza creșterii inflației dar și din cauza problemelor de aprovizionare.

Vă aducem aminte faptul că Uniunea Europeană a impus un embargo Rusiei referitor la importurile de petrol. Totuşi, sunt state precum Ungaria sau Slovacia care se opun acestui lucru.

Embargoul impus Rusiei va sta la baza crizei alimentare din Europa

Germania consideră că viitoarea criză alimentară din Europa va fi cauzată de embargoul impus Rusiei mai ales în sectorul petrolier. Mai mulţi economişti susţin că din cauza acestui embargo vor fi create probleme de aprovizionare dar și o creștere rapidă a inflației, implicit o scumpire a produselor.

Asta în condiţiile în care în Germania creșterea prețurilor a ajuns la un nivel record. Vorvim despre cel mai ridicat nivel din 1991. Companiile vor crește prețurile în următoarele trei luni, iar nemții sunt din ce în ce mai nervoși. De exemplu un litru de ulei de floarea soarelui a ajuns să coste 6 euro, iar cantitățile care pot fi cumpărate sunt limitate.

Un membru al Băncii Centrale Europene declară faptul că economia din zona euro a stagnat și că există o creștere a costurilor, iar inflațiile ajung la noi recorduri:

„BCE se află în faţa unor alegeri mai complicate, în condiţiile în care înăsprirea politicii monetare menite să domolească inflaţia ar ajunge să afecteze creşterea economică ce slăbeşte deja“, a avertizat acesta.

Turcia este şi ea lovită, având o creștere anuală a prețurilor de consum cu 70%. La nivel național, specialiștii au transmis că sunt deja scumpiri mari a produselor alimentare, prețul cărnii crescând cu un procent de 40%. Producătorii  afirmă că vor da faliment dacă prețul cărnii nu va crește. În contextul în care cerealele și materiile prime s-au scumpit și ele în ultima perioadă.

Rusia pare că o duce bine în pofida sancţiunilor

Pe de altă parte, pare că Rusia o duce destul de bine. În pofida sancțiunilor aplicate de către Occident rubla rusească a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Asta și în condițiile în care economiștii de la Moscova au luat unele măsuri drastice în sectorul financiar, iar Vladimir Putin a condiționat exportul de petrol sau gaze naturale în plată cu ruble rusești.

Rubla a crescut considerabil în raport cu dolarul

Totuşi, analiştii internaţionali afirmă faptul că PIB-ul Rusiei va înregistra cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani, iar inflația va fi şi ea la cote alarmante. Așadar, criza alimentară din Europa va fi una extrem de dificilă, iar vest-europenii obișnuiți cu confortul vor trebui să facă economii. Oricum, analiștii au explicat faptul că, paradoxal, embargoul impus Rusiei va însemna un câștig mai mare pe o scurtă perioadă de timp. Așadar, din cauza prețului petrolului care crește, Rusia câștigă mai mult la tranzacții. Federația rusă a dat și un semnal de forță stopând în totalitate livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, cele două țări acuzând Gazprom de șantaj pentru că a încălcat contractele existente.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`