Sanatate

Criza de gastrită, simptome – Cum se manifestă această afecțiune

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criza de gastrită simptome - Cum se manifestă această afecțiune
Criza de gastrită prezintă anumite simptome neplăcute care pot afecta persoanele în viața de zi cu zi

Criza de gastrită prezintă anumite simptome neplăcute care pot afecta persoanele în viața de zi cu zi. Multe persoane doresc să cunoască manifestările gastritei pentru a o preveni sau pentru a o combate. Cel mai bine este ca atunci când prezentăm probleme care persistă la nivelul stomacului, să consultăm medicul specialist pentru analize și un diagnostic sigur.

Ce este gastrita

Gastrita este o inflamație care apare la nivelul mucoasei gastrice. Aceasta este o afecțiune foarte frecventă, indiferent de vârstă. Mucoasa stomacului poate fi afectată de diverși factori, așadar, gastrita poate avea mai multe cauze.

Aceasta se poate trata destul de ușor, mai ales dacă este descoperită la timp. Atunci când tratamentul lipsește, simptomele pot persista timp de ani întregi.

Din ce cauze apare gastrita

Unul dintre cele mai comune cauze ale gastritei este infecția cu bacteria Helicobacter Pylori. Există, totuși și alți viruși ca pot afecta stomacul, cum ar fi paraziți, fungi și alții.

Totuși, nu doar virusurile reprezintă un factor de risc atunci când vine vorba despre gastrită. Persoanele care consumă în exces băuturi alcoolice sau sucuri carbogazoase sunt mai predispuse la aceată afecțiune. Alte băuturi care provoacă aciditate sunt ceaiurile pe bază de cofeină (verde sau negru) și desigur, cafeaua. De asemenea, fumatul poate afecta stomacul. Unele persoane sensibile trebuie să fie atente atunci când consumă alimente. Acestea nu trebuie să fie nici foarte reci, dar nici fierbinți. Unele legume și fructe crute pot produce și ele aciditate în exces la nivelul stomacului.

O altă cauză destul de frecventă în ultima vreme, este stresul. Acesta stimulează apariția acidului gastric în exces.

Există și anumite medicamente care pot inflama mucoasa, atacând stratul protector.

De asemenea, înaintarea în vârstă este un alt factor care influențează apariția gastritei. Totuși, nu este o regulă, gastrita fiind întâlnită din ce în ce mai des la tineri.

Criza de gastrită – Simptome

Criza de gastrită poate apărea din oricare cauză menționată mai sus, și anume infecția cu Helicobacter Pylori, fumatul și alcoolul excesiv, alimentația necorespunzătoare, stresul, medicamentația sau chiar vârsta.

Aceasta se poate manifesta diferit la fiecare persoană, însă de obicei, această criză se manifestă prin crampe și arsuri la nivelul stomacului sau chiar dureri care nu apar neaparat în această zonă, dureri ascuțite sau surde. Poate apărea și senzația de greață, alături de vărsături.

Dacă prezentați aceste simptome este cel mai probabil vorba de o criză de gastrită din cauza mucoasei afectate. Cel mai bine este să vă consultați cu medicul specialist.

De câte tipuri poate fi gastrita

Gastrita se împarte în două categorii, și anume cea acută sau cea cronică. Crizele de gastrită sunt cel mai adesea asociate cu gastrita acută care apare și se manifestă brusc. Aceasta este provocată, de obicei, de anumiți factori de risc din mediul înconjurător.

Gastrita cronică se împarte, la rândul ei, în trei subcategorii. Aceasta poate fi de tip A, B sau C. Cea de tip A este provocată, de obicei, de anumite boli autoimune. Orice tip de gastrită cronică persistă în timp, iar dacă nu sunt tratate, aceste pot duce la apariția altor afecțiuni.

Gastrita de tip B este una dintre cele mai des întâlnite și apare după infectarea cu virusul Helicobacter Pylori.

Cea de tip C este mai rar întâlnită și apare în urma anumitor intervenții chirurgicale.

Astfel, simptomele crizei de gastrită apar subit și se manifestă destul de violent prin dureri, greață, arsuri la nivelul stomacului.

Adauga un comentariu