Un nou caz revoltător scoate la iveală lipsurile din sistemul sanitar românesc. Familia unei fetițe de 10 ani acuză medicii de la Spitalul din Târgu Jiu că au trimis-o acasă de trei ori într-o lună, în ciuda faptului că micuța acuza dureri abdominale severe. Ultima oară, copila a ajuns în stare critică la Spitalul din Craiova, transportată cu mașina familiei, unde a fost operată de urgență pentru peritonită.
Cazul a fost semnalat de o femeie pe un grup de Facebook dedicat mămicilor din Târgu Jiu, stârnind un val de indignare.
„Nepoata mea, crescută de bunica, a ajuns de trei ori la spital cu dureri groaznice de burtă și de fiecare dată a fost trimisă acasă. A fost ținută cinci ore la UPU, apoi trimisă la Craiova cu mașina personală, unde a fost operată de urgență. Se pare că nimeni nu a învățat nimic din cazul băiatului de 16 ani care a murit aici anul trecut!”, a scris femeia.
Spitalul din Târgu Jiu: „Familia a refuzat internarea”
Într-un comunicat de presă, reprezentanții Spitalului din Târgu Jiu susțin că bunica fetei ar fi refuzat internarea copilului. Potrivit acestora, fetița s-a prezentat pe 12 februarie la Unitatea de Primiri Urgențe, fiind consultată de un medic chirurg care a recomandat internarea.
„La ora 22:10, bunica a refuzat internarea, iar acest lucru a fost consemnat în fișa UPU. În dimineața următoare, pacienta a revenit la Camera de Gardă Pediatrie, dar nu s-a mai prezentat la consultul chirurgical recomandat”, se arată în declarația spitalului.
Spitalul mai precizează că unitatea nu dispune de o linie de gardă pentru Chirurgie pediatrică, iar organizarea unei astfel de linii necesită angajarea a patru medici specializați.
„Astăzi a început activitatea un nou medic chirurg pediatru, ceea ce ne apropie de acest obiectiv”, au menționat reprezentanții spitalului.
Un precedent tragic: băiat de 16 ani, mort de peritonită la același spital
Cazul fetiței de 10 ani amintește de tragedia petrecută în noiembrie 2024, când un băiat de 16 ani, diagnosticat cu peritonită, a murit după ce un medic chirurg de la Spitalul din Târgu Jiu a refuzat să îl opereze, invocând lipsa specializării în Chirurgie pediatrică.
Ministerul Sănătății a intervenit atunci, clarificând că în cazuri de urgență, chirurgii pot opera chiar dacă nu au această specializare.
Cazurile ridică întrebări grave despre pregătirea și resursele disponibile în spitalele din România, dar și despre responsabilitatea personalului medical. Situația fetiței de 10 ani subliniază, încă o dată, necesitatea unor măsuri urgente pentru a preveni astfel de tragedii.