Criză pe piața muncii! Institutul Național de Statistică (INS) a demonstrat printr-un raport recent că rata șomajului a crescut cu aproape 6% în țară. Pe sexe, numărul șomerilor bărbați este mai mare față de femei, iar pe vârstă, cei mai mulți șomeri au vârsta de 24 de ani. Iată de ce a crescut numărul șomerilor în România în primele luni ale anului 2025.
Criză pe piața muncii!
Rata șomajului a crescut în România în luna februarie, la 5,6%, potrivit Oficiului European pentru Statistică. Numărul șomerilor cu vârsta între 15 și 74 ani, estimat pentru luna februarie a anului 2025 a fost de 456.800 persoane, în creștere față de luna precedentă (450.900 persoane), dar și față de aceeași perioadă a anului precedent (436.300 persoane). Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,4 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,3% în cazul celor de sex feminin.
Potrivit Institutului Național de Statistică, se menține nivelul ridicat, de 26,3%, al ratei șomajului în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 ani, înregistrat în perioada octombrie – decembrie 2024. Pentru persoanele adulte care au între 25 și 74 ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna februarie 2025 (4,4% în cazul bărbaților și 4,1% în cazul femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 72,5% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna februarie 2025.
Specialiștii economici trag un semnal de alarmă privind deficitul de forță de muncă din România. Situația de pe piața muncii este îngrijorătoare și asta pentru că rata șomajului a crescut, iar mulți români preferă banii de șomaj și nu își mai caută un loc de muncă.
Număr record de tineri șomeri în România
România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-29 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană. Vestea și mai proastă este că în ultimii 10 ani această pondere aproape că s-a dublat. Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE. Un factor îngrijorător pe piaţa muncii din România este reprezentat de numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare, concept cunoscut sub abrevierea din limba engleză NEET (Not in Employment neither in Education or Training). Acest segment de populaţie reprezintă o categorie particulară de persoane inactive economic. Rata NEET semnalează dificultăţi în tranziţia de la sistemul de educaţie la piaţa muncii. Rata tinerilor care nu erau încadraţi profesional şi nu urmau niciun program educaţional sau de formare a fost de 17,5%, cei mai afectaţi fiind tinerii din mediul rural (23,1%) şi persoanele de sex feminin (20,9%), arată un raport recent.
România se confruntă cu problema tinerilor care nici nu studiază și nici nu lucrează. Piața muncii din România este foarte polarizată, iar în următorii 10 ani țara va avea un deficit tot mai mare de forță de muncă. România se numără printre ţările membre UE cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi. Cele mai scăzute rate de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi se înregistrează în România (74,8%), în Grecia (72,3%) și Italia (67,5%). Cel mai bine la acest capitol stă Malta, unde 95,8% din proaspeţii absolvenţi se angajează imediat după terminarea facultății, la fel absolvenții din Ţările de Jos (93,2%) şi Germania (91,5%). România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.
Acum depinde din ce unghi analizati problema șomajului !, la nivel mondial generația Z cei nascuți după 1995 influențată puternic de era digitală pur și simplu sunt niște leneși care pur și simplu nu vor să depună nici un fel de efort sau sacrificiu !, intrebați unde vreți din SUA în Canada , din România în Italia , din Germania în Spania !, majoritatea tinerilor sub 30 de ani nu mai vor să muncească , sunt iresponsabili și neserioși, le lipsește respectul și reponsabilitatea , stau pe telefoane , freacă menta, se dau pe la dosuri, nu mai vin săptămîna următoare la serviciu , îi apuca atacurile de panică, îi doare capu, spatele ori în cur de muncă brută !
Majoritatea somerilor de 16-24 de ani sunt de fapt muncitori la negru. Nu-si dau seama cat rau isi fac rau singuri acceptand sa lucreze la negru.
Spuneți și ca România impozitează cu 40% salariile!!!! Primul loc în Europa. Normal că tineriinprefera șomaj.
45%
45%+20% TVA+ taxe și impozite pe orice + amenzi la japcă =peste 70% din banii munciți ții fură statul !, de aia este săracie !, mai bine era pe timpuri să fii iobag că munceai vreo 60 de zile dintrun an de zile pentru boier și gata !, acum muncești degeaba vreo 200 de zile doar pentru statul mafiot corupt și hoț nesătul
Da, acum trebuie să plătești pentru ORICE!!
Nici măcar copiii nu au parte de vreun sport la care să nu fie nevoie de bani.
România nu are cu ce să se mândrească 🫤
În Somalia nu plătești pentru nimic, doar iei gâturile vecinilor. Mergi cu bine!
impozitul e 10%.
Asigurările sociale nu sunt taxe.
“multumeste” celor de la psd si pnl
ha ha – ba chiar asta sunt, niste taxe mascate sa aiba de unde fura handicapatii, de care platitorul nu va beneficia vreodata
Pai ai doua variante:
I. Ai grija de sanatatea ta.
Deci nu iei nimic din ce ai dat la sanatate, dar iei mai mult decat ai dat pentru pensie.
II. Nu ai grija de sanatatea ta.
Atunci iei de la sanatate mai mult decat ai dat. Si, pentru ca nu mai apuci pensia, nu iei nimic din ce ai dat pentru pensie.
Alegerea e a ta!
Acum ies la pensie decrețeii care au lucrat la negru. Le datorează statul pensia minimă ca să nu crape de foame pe stradă.
Dacă ai nevoie de un consult te programează peste 1 an :)))) cum beneficiem de acele servicii :))) moare omul pana te consulta ei.
Voi realizați ce vremuri trăim??!
Oamenii muncitori și sănătoși sunt pedepsiți prin plătirea taxelor și impozitelor, fără nici un beneficiu.
Oamenii care nu muncesc și mai sunt unii și handicapați sunt plătiți de stat din banii oamenilor muncitori și sănătoși.
Muncești? Pedeapsă.
Nu lucrezi? Recompensă.
Dar tu nu muncești.
Aș vrea să nu muncesc 🙄 Nu-mi permite creierul pe care l-am primit de la natură să frec menta 🥹
Oamenii se nasc proști, nu devin imbecili pe parcursul vieții.
Nu m-am născut prost, aşa că am de suferit din cauza handicapaților, ca tine.
La cat is de prosti romanii si ingaduitori, eu as creste taxele la 80%. Vad ca la 45% doar comentează pe net. Deci se poate mai mult.
Hai, bagă puffoaică, stai pe covrigi și plânge-te de taxe.
la ce cucu meu sa muncesti? 40% din salariul tau dai la STAT! mai pui taxe si impozite pe imobil, masina, teren, firma, TVA la produse, s.a. tot salariul tau se duce la STAT!
Pensia pentru un salariu mediu net de 4.000 de lei timp de 30 de ani este de 32,5 puncte X 81 de lei = 2.630 lei.
Pensia pentru un salariu mediu net de 4.000 de lei timp de 35 de ani este de 36,25 puncte X 81 de lei = 2.930 lei.
Pensia pentru un salariu mediu net de 4.000 de lei timp de 35 de ani este de 41,25 puncte X 81 de lei = 3.350 lei.
cati dintre noi a castigat net in mana 4000 lei? foarte putini. 3/4 dintre angajatii din Romania castiga pana in 2500-3000 lei salar pe luna. deci la pensie vom lua 1400-1800 lei maxim. pentru asta sa muncesci de la L-S?
900.000 de romani primesc 1281 lei pensie minima. in conditiile astea la ce sa mai muncesti?
LIBER LA AJUTOARE SOCIALE si MANCARE DE LA CANTINA SOCIALA!
ajutor termoficare,
ajutor electricitate,
tichete sociale de PASTE si de CRACIUN,
ajutoare alimentare de la UE,
alocatii crestere copil,
alocatie scolara,
ajutor financiar familii defavorizate,
pomana biserica,
pomana cimitir.
Cegiști, sunt locuri de munca in Romanistan, de ce nu vă întoarceți? Sunt și în Belarus, Russia.. pe front in Ucraina…
Dobitoci mai sunteți, voi hauriferi lobotomizați!