Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 13 ianuarie 2022, că simte că Guvernul nu va putea să ajute pe toată lumea și se va crea astfel o spirală din care nu va fi imposibil să mai ieșim.
„Este evident că statul român trebuia să facă ceva în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie şi gaze. A existat o lege pe care a votat-o toată lumea în Parlament.
Acum înţeleg că nu mai e de ajuns acea lege şi că trebuie venit cu alte măsuri. Vom gândi şi vom vedea în Guven şi alte măsuri, dar trebuie să ne punem şi o întrebare, o întrebare serioasă:
Unde ne vom opri? Pentru că nevoi are toată lumea şi dacă începem să discutăm pe fiecare domeniu în parte”, a spus Dan Vîlceanu, într-o conferință de presă.
Guvernul într-un impas. Nu pot fi ajutate toate ministerele
Acesta spune că problema prețurilor mărite pentru energie electrică și gaze naturale este o chestiune națională și că nu va dura mult până când fiecare minister va începe să ceară ajutor din partea Guvernului.
„De exemplu l-am văzut pe ministrul Agriculturii care, pe bună dreptate, este îngrijorat cu privire la producătorii din agricultură, sunt convins că ministrul IMM-urilor va veni şi va spune ‘Dar şi IMM-urile au probleme în legătură cu situaţia asta’, va veni un alt ministru, cel de la Cultură, care va spune ‘Ştiţi, teatrele, celelalte instituţii de cultură şi ele plătesc energie şi gaze, trebuie ajutate şi acelea’.”
Dan Vîlceanu susține că până la implementarea unor măsuri, trebuie discutat în Guvern pentru a puncta care sunt categoriile care au nevoie de un ajutor în primul rând, pentru că în discuțiile inițiale, toată lumea a considerat că trebuie ajutată în primul rând populația, iar mai apoi economia și companiile.
În prezent românii se confruntă cu facturi neconforme cu legea, eliberate de furnizori fără compensare și fără plafonare. Facturile în cauză ating valori imposibile pentru consumatori, cu mult peste valorile reale ale consumului de curent electric sau de gaze naturale. În acest sens, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut o sesizare publică pentru a se efectua controale asupra furnizorilor de energie. Până în momentul de față au fost identificați doi furnizori mari din România care eliberau facturi neconforme.
Este o situație din care nu se mai poate ieși
Guvernul a anunțat deja oportunitatea unor investiții de 16 miliarde de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic, un plan elaborat care urmează să se desfășoare până în anul 2030, însă problemele actuale necesită soluții urgente.
„Dar, totuşi, întrebarea mea rămâne: unde ne vom opri, pentru că mi se pare că intrăm într-o spirală care nu se mai termină niciodată. Întotdeauna va mai fi cineva pe care ai uitat să îl ajuţi.
Dar soluţia trebuie până la urmă să fie una obiectivă şi care nu se schimbă de la zi la zi. Trebuie să te opreşti undeva, pentru că până la urmă nu poţi plăti la nesfârşit şi pentru toată lumea factura la energie. Nu cred că e normal şi nu cred că cineva şi-a pus obiectivul de a ajunge într-o asemenea situaţie”, a susţinut ministrul Fondurilor Europene.