Local

Criza uriașă de sânge i-a adus pe ieșeni la Centrul de Transfuzii! „Nu este ușor să depinzi de oameni în aceste situații”

Publicat: 14 iul. 2021
Directoarea centrului de transfuzii, clădirea centrului și oamenii care stau la rând
Ieșenii așteptau să doneze la Centrul regional de transfuzii Iași

Ieșenii stăteau la rând să doneze! După ce medicii ieșeni au tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa acută de sânge din spitale, tot mai multe persoane s-au prezentat ieri, 13 iulie 2021, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași. De la primele ore ale dimineții, ieșenii au mers să facă o faptă bună. Peste 60 de persoane au donat

După ce medicii au tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa acută de sânge din spitalele ieșene, ieri, 13 iulie 2021, peste 60 de persoane s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS). Aceștia și-au dorit să ajute persoanele aflate în dificultate, după ce au auzit că la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Mihaela Gheorghiu a venit pentru prima dată la CRTS să doneze, pentru că și ea a fost în situația în care a avut nevoie de sânge.

„În urmă cu 14 ani am fost în situația în care sunt astăzi zeci sau sute de pacienți din spitale. Din fericire, la mine nu a fost nimic grav. Am făcut cezariană, iar după intervenție am avut nevoie urgentă de sânge. Îmi amintesc că și atunci era aceeași situație. Au folosit o pungă de sânge și îi auzeam că vorbeau că e rezervă, iar când a fost nevoie de încă o pungă, nu au mai avut de unde să îmi dea și mi-au sunat familia. Nu este ușor să depinzi de oameni în aceste situații.

Sora mea nu era compatibilă și am avut noroc de cumnatul meu, că a fost compatibil. După ce am trecut de acele momente, mi-am spus că și eu voi dona pentru alți oameni, dar abia acum mi-am făcut curaj. Există și o problemă, pentru că eu aveam foarte multe nelămuriri în legătură cu donarea și nu mi-a răspuns nimeni la telefon, din acest motiv am venit așa târziu. Eu am numărul 57 și e ora 11:00”, a precizat ieșeanca.

„Imi place să ajut și, de câte ori am timp, vin să donez”

Cei mai mulți dintre cei prezenți la centru nu se aflau la prima donare. Aceștia au mai donat și în anii trecuți pentru cei aflați în suferință.

„Am auzit de lipsa aceasta de sânge și că spitalele sunt în dificultate. Eu lucrez ca electrician și de fiecare dată când am puțin timp liber vin aici la centru și donez. Totul a început dintr-o joacă, m-au provocat niște prieteni în urmă cu mai mulți ani. Am zis să văd cum e, iar de atunci fac mereu asta. Din fericire, eu nu am fost într-o astfel de situație, dar îmi place să ajut. Mi-am dat seama că nu am mai fost de ceva vreme și aseară am zis: «gata, mâine mă duc la centrul de transfuzii». Am donat, donez și voi mai dona ori de câte ori simt nevoia să fac asta și pentru oricine are nevoie”, a declarat Alexandru Toderică, un ieșean ce aștepta la rând la CRTS Iași.

Ieri, la centru a fost și un grup de tineri din Iași. Aceștia erau nerăbdători să doneze.

„Nu este pentru prima dată când venim și de fiecare dată când ne hotărâm să mergem să donăm, mai convingem câte o persoană nouă să vină cu noi. Credem că oricine ar putea să își facă puțin timp, măcar o dată pe lună, să doneze sânge”, au precizat ieșenii.

Pacienții stau cu fracturi și câte 3-4 zile până sunt operați

Medicii fac în continuare apeluri disperate către populație deoarece viața pacienților din secțiile chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, hematologie, dar și din celelalte secții stă în mâinile lor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani. Zilnic, numeroase operații de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași sunt amânate din cauza lipsei acute de sânge. Pacienții stau cu fracturi și câte 3-4 zile până sunt operați. Medicii ieșeni fac eforturi disperate pentru a găsi sânge și apelează la toate variantele posibile. Timpul de așteptare este mare, iar perioada de suferință a pacienților se prelungește. De Ziua mondială a donatorului de sânge, Societatea Studenților Mediciniști din Iași a organizat la Centrul de Transfuzii Iași prima ediție a unei campanii de convingere și informare a ieșenilor cu privire la donațiile de sânge.

Apel disperat al medicilor ieșeni

Stocurile de sânge sunt în continuare insuficiente! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine se confruntă cu o criză acută de sânge, iar tratamentele și operațiile sunt programate în funcție de existența acestuia. Conducerea CRTS și medicii ieșeni fac un apel disperat către ieșeni. Spitalele ieșene cer zilnic cantități mari de sânge, iar la centrul de transfuzii nu sunt donatori. S-a făcut apel la donatori, la domiciliu, dar în zadar. Majoritatea persoanelor care donează sunt rude sau apropiați ai pacienților.

„Apelul nostru este să nu uite că există oameni care au nevoie de sânge. Unii cu afecțiuni severe cunoscute, care au o scădere importantă de hemoglobină, alții care, pur și simplu, în plină sănătate, prezintă o hemoragie acută, traumatică sau non-traumatică și a căror viață poate fi pusă în pericol de lipsa sângelui. Sunt situații în care echipa medicală în urgență, în chirurgie, în ATI nu poate face nimic dacă nu oferă o cantitate de sânge pacientului. Ieșenii, moldovenii sunt invitați să doneze”, a mai precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu.
Adauga un comentariu