Local

CTP Iași va primi încă 25 de autobuze electrice. Firma Anadolu, din Turcia, va livra mașinile pentru 70 de milioane de lei

Publicat: 13 mart. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
CTP Iași va primi încă 25 de autobuze electrice. Firma Anadolu din Turcia va livra mașinile pentru 70 de milioane de lei
Bateria autobuzelor are o autonomie de peste 200 km

CTP Iași va mai adăuga încă 25 de autobuze electrice noi în flota de la garajul din Tudor Vladimirescu. Contractul de 70 de milioane de lei a fost câștigat de firma Anadolu, din Turcia, în detrimentul celor de la Bozankaya

Până în luna iunie 2025, turcii trebuie să livreze cele 25 de autobuze electrice, cu o lungime de 10 metri. Primele exemplare vor ajunge spre sfârșitul anului 2024. Pe lângă mijloacele de transport vor trebui să mai instaleze și 25 de stații de încărcare lentă în garajul din Tudor, dar și 8 stații de încărcare rapidă în mai multe locații din oraș, precum Copou, Tehnopolis sau Dacia. Autobuzele vor fi folosite în special pe traseele din municipiul Iași.

CTP Iași primește 25 de autobuze electrice noi

Autobuzele noi vor avea o capacitate de transport de 88 de persoane, din care 32 pe scaune, echipamente IT și facilități pentru persoanele cu dizabilități. Acum câțiva ani, compania Anadolu a mai livrat autobuzele Isuzu, care încă circulă pe străzile din oraș. În prezent, în municipiul Iași circulă 44 de autobuze electrice: 24 de la BMC Truck&Bus și Solaris. În acest moment, la garajul din Tudor Vladimirescu sunt montate 44 de stații de încărcare lentă și 6 de încărcare rapidă. Problema este cu spațiul, deoarece sunt foarte multe vehicule și nu au unde să staționeze pe timpul serii. În prezent, s-au adunat 40 de autobuze defecte care trebuie să fie casate, însă ocupă spațiul inutil la garaj. De asemenea, la Iași vor mai fi aduse și 18 tramvaie noi de la compania Bozankaya, din Turcia.

„Autobuzele de tip Karsan sunt dotate cu toate echipamentele moderne, au o autonomie de peste 200 km. Suntem onorați că vom contribui la un transport ecologic în municipiul Iași”, au precizat reprezentanții companiei Anadolu.

Compania nu are suficienți șoferi

Totuși, compania de transport din Iași va fi într-o situație delicată, deoarece nu sunt suficienți șoferi care să conducă vehiculele. CTP are 170 de autobuze funcționale în garaj, însă numărul șoferilor este mai mic. Mulți dintre angajați renunță la locul de muncă, deoarece salariile sunt foarte mici, un debutant câștigând puțin peste 2.000 de lei. În prezent, sunt 30 de oameni care urmează cursurile pentru a deveni șoferi de autobuz în cadrul companiei, însă va mai dura până ce vor ieși cu vehiculele pe stradă.

„Cu siguranță, va avea cine să conducă aceste autobuze, noi facem o formare continuă la școala de șoferi. O parte din autobuzele vechi, care au normă de poluare EURO 3 și 4, vor fi retrase cu această ocazie”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

CTP Iași va primi cele 25 de autobuze electrice noi de la firma turcească Anadolu până în iunie 2025.

Comentarii
Adauga un comentariu