Prima pagină » National » Cu cât vor crește pensiile românilor în 2024. Cine poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Cu cât vor crește pensiile românilor în 2024. Cine poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare

21 feb. 2024, 12:40,
BZI.ro, în National

Multe persoane vor să afle cu cât vor crește pensiile românilor în 2024. Noua lege a pensiilor a fost extrem de disputată la începutul acestui an mai ales din cauza faptului că toată lumea aşteaptă o îmbunătăţire masivă a pensiilor. Conform noii legi a pensiilor 2024, valoarea punctului de referinţă al pensiei ar urma să fie stabilită la 81 de lei. Această cifră este înmulţită cu numărul de puncte acumulate şi astfel se obţine valoarea exactă a pensiei. O altă schimbare majoră este cea privind vârsta la care se poate ieși la pensie. Iată cine poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Cu cât vor crește pensiile românilor în 2024

Autorităţile au dat publicităţii, zilele trecute, normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor 2024. Perspectivele sunt bune, în condiţiile în care se mizează pe o dublă majorare a pensiilor în acest an. Punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%, și va crește de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Pentru a obține dreptul la pensie, este necesar un minim de 15 ani de contribuții. Așadar, stagiul de cotizare pentru pensionare la cel mai minim nivel rămâne la 15 ani, iar cel complet obligatoriu de 35 de ani.

De asemenea, autorităţile exclud posibilitatea ca recalcularea pensiilor să însemne diminuarea unor pensii, cel puţin dintre cele care oricum sunt mici. O altă modificare pentru pensionare vizează vârsta de pensionare.

Din 1 septembrie 2024, pensia anticipată cu penalizări se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Vârsta standard de pensionare stabilită de noua lege a pensiilor este de 65 de ani, atât pentru bărbaţi cât și pentru femei. În cazul femeilor, această limită va fi atinsă abia în anul 2035.

Ce trebuie să știe cei care vor să iasă la pensie anticipat

Noua lege a pensiilor pentru 2024 vine cu modificări nu doar în privința creșterii pensiilor, ci și în privința vârstei de pensionare. De asemenea, o categorie de cetățeni pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme fără să fie penalizați.

O lege publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023 modifică articolul 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, sunt vizate persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui.

Și cei care au locuit în zone unde s-a practicat extracția și prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, ori de prelucrarea ţiţeiului sulfuros sau desulfurarea benzinei pe o rază de 8 km în jurul localităţii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Pentru a beneficia de această facilitate, persoanele trebuie să aibă stagiul complet de cotizare, fără perioadele asimilate, armată, invaliditate, facultate. Anul 2024 marchează o altă etapă extrem de importantă în sistemul de pensii din România. O componentă importantă a schimbărilor este și digitalizarea dosarelor de pensie.

Rămâne de văzut dacă pensiile vor crește în acest an și dacă există posibilitatea ca mulți români să primească o pensie mai mică după recalculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *